Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | matresa Västkusten – fisk o
ch skaldjur Text // Paul Dahlgren Foto // Pressbild Västkusten är unik med sina klippor, stränder, öar och salta bad. Sommartid gästar vi gärna orter som Fjällbacka, Grebbestad, Hunnebostrand och Smögen. Vi har gjort en matresa där det bjöds mycket läckerheter från havet. RataEfter en tidig avresa med bil är en frukostbuffé hos ”Sjögrens i backen” i Grebbestad bästa starten på resan. Stärkta av gott, starkt, kaffe och nybakat bröd är vi klara för att utforska Grebbestad. Utsikten är bedårade och närheten till havet stor när vi vandrar utefter bryggorna. I södra delen ligger Grebys Hotell & Restaurang, lämpligt för lunch. Vi får en bra plats på uteverandan och kan medan vi äter en god fisksoppa iaktta det omfattande båtlivet. Nu åker vi vidare mot vackra Fjällbacka där rum är bokat på Stora Hotellet. Innan middagen hinner vi med en promenad i hamnen där vi fascineras av bysten på Ingrid Bergman, vår främste kvinnliga skådespelare genom tiderna. Ingrid tillbringade många av sina somrar vid sin stuga på Dannholmen, rätt över viken. Restaurangerna på Stora Hotellet leds av stjärnkocken Thomas Sjögren. Restaurangen, Mamsell, erbjuder en skaldjursmeny vilken vi kombinerar med en flaska Chablis. Första rätten är blåmusslor kokta i vitt vin, de följs av en buljong på färsk krabba toppad av löjrom. Smakfulla var de två ostronen, ett gratinerat och ett pocherat. Middagens höjdpunkt var havskräftorna med aioli och bröd, några nykokta och en råstekt havskräfta, skaldjur som bäst. Alltid gott är piggvar, här serverad med kammusslor och blomkålspuré. Desserten var färska jordgubbar och jordgubbssorbet. Vilken måltid . Efter några morgontimmar i Fjällbacka åker vi kustvägen mot pittoreska Hunnebostrand. Lunchen blir en räksmörgås, dignande av färska räkor, inhandlad i Henrik Olssons Fiskaffär. Den avnjuts på plats i den idylliska hamnen. Eftermiddagen och kvällen tillbringas på det livfulla Smögen. Vi tar in på anrika Smögens havsbad som tagit emot sommargäster sedan början av 1900-talet. Middagen äter vi på populära Göstas Fiskekrog, belägen på den långa, fascinerande, Smögenbryggan. Vi och många väljer gärna de välsmakande rätterna, skagenröran på en brioche och den saffransdoftande fisk- och skaldjursgrytan. Avslutar med Göstas paraddessert, vaniljglass, brownie, chokladmousse, saltkola och rostade jordnötter. Genom att gå upp tidigt kunde vi följa den traditionsrika auktionen i Smögens Fiskehall. Här landar fiskebåtarna så att fiskarnas fångster, via auktionen, direkt kan säljas vidare till butiker och restauranger. Hemfärden går via Smögenbron till Kungshamn, så vackert landskapet är. Vi stannar till för att proviantera hos Kustcharken, en av landets mest välsorterade butiker på kött, vilt, ost, fisk och skaldjur. Rekommenderas. Västkusten är med sitt vackra landskap med berg och hav, trivsamma städer med hamnar och bryggor samt det stora utbudet av fisk och skaldjur väl värt ett årligt besök. Artikeln bygger på Paul Dahlgrens besök på Västkusten 2020. Matresa på Västkusten Grebys Restaurang-Grebbestad Göstas Fiskekrog-Smögen Henrik Olssons Fiskaffär-Hunnebostrand Kustcharken-Kungshamn Mamsell/Stora Hotellet-Fjällback Sjögrens i Backen-Grebbestad Smögens Fiskeauktion Smögens Havsbad Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun. 20 OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se