Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Sådär ja, då var ju
l och nyårshelgen överstökad. Hoppas Ni alla fick tillfälle att både äta och dricka gott och umgås med familj och goda vänner. Efter helgerna, när det börjar bli lite ljusare ute, brukar i alla fall jag känna att det är dags att ta tag i träningen och ha lite sundare levnadsvanor i veckorna för att sedan kunna unna sig något gott till helgen. Finns det något bättre än att komma in i stugvärmen efter en kylig långpromenad på lördagseftermiddagen för att sedan njuta av en härlig middag med ett maffigt rödvin? Här kommer två förslag på härliga rödviner från Ratti, en av Piemontes ledande producenter. Text: Liselott Andersson LANGHE NEBBIOLO – OCHETTI 2018 / Piemonte-Italien / Art.nr 78842 / 199 kronor Här får Du ett otroligt välgjort vin från den legendariska vinproducenten i Piemonte, Renato Ratti. Han köpte sin första vingård i Piemonte 1965 efter att ha varit i Argentina och arbetat med framför allt framställning av mousserande viner i några år. Under hans livstid utvecklades kvalitén på vinerna i området oerhört mycket och Renato hade en stor del i detta utvecklingsarbete. Hans kunskap har sedan spridits över världen både genom hans fantastiska viner, ett stort antal vinböcker men också via familjens vinmuseum i La Morra. UNGSBAKADE FATTIGA RIDDARE Chez Wood - en kokbok för vardag, vila och fest: Sofia Wood / Nordstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 400 g briochebröd i tjocka skivor 4 ägg 3 dl vispgrädde ½ dl honung ½ tsk malen kanel ½ tsk äkta vaniljpulver 1 krm salt 1 dl pekannötter (kan uteslutas) smör till formen Till servering bär i säsong, t.ex. blåbär, färska fikon, björnbär eller jordgubbar Jag kan inte tänka mig en godare frukost än denna och när du serverar de här bakade fattiga riddarna kan du räkna med njutningsfulla "umm" och "ahh" från de öriga runt bordet. GÖR SÅ HÄR: Värm ugnen till 175o. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg brödskivorna omlott så de täcker botten. Vispa samman ägg, vispgrädde, honung, kanel, vaniljpulver och salt och häll blandingen försiktigt över brödet. Strö över pekannötter om du vill ha det. Ungsbaka tills brödet sugit upp all vätska, 20-30 minuter. Låt svalna tills brödpuddingen är ljummen, pudra över florsocker och servera med valfria bär. Omtyckt och modernt hos Oishi Sushi Sedan december 2013 har man kunnat gå till Oishi Sushi på S:t Persgatan i Norrköping för att äta sushi. – Vi serverar färsk sushi till ett bra pris. Här kan kunderna dessutom skapa sin egen maträtt genom att välja vilka bitar de vill ha. Beställer man t ex 12 bitar så får man två bitar på köpet, berättar Ting Huang som driver restaurangen. De senaste åren har de breddat utbudet på restaurangen och utvecklat flera nya rätter, bland annat Oishi laxrullar och flamberad lax. Om man inte gillar sushi erbjuder de även Dim sum & Jaozi på menyn. – Vi försöker hela tiden att uppdatera menyn och erbjuda våra kunder många olika rätter att välja på. Inom en snar framtid planerar vi att ta in fler vegetariska alternativ, som t ex vegetariska Jaozi och en helt vegetarisk misosoppa säger Ting. Vad har ni för framtidsplaner? – Under 2020 kommer vi att renovera våra lokaler. Annars så är planen att fortsätta som vi gör. För oss är det viktigt att även i framtiden erbjuda kundfavoriter tillsammans med klassiska rätter, men även utveckla rätter i modern stil med hög kvalité. Foto: Rebecca Andersson 18 NOLLELVA Vilken rätt borde man inte missa om man äter på Oishi Sushi? – Många tycker om Ebi tempurarolls. De innehåller friterade räkor som vi friterar i luftfritös istället för i vanlig fritös vilket gör att de är lite nyttigare. (CL) BAROLO MARCANESCO 2015 / Piemonte-Italien / Art.nr 95235 / 299 kronor Detta är Rattis Barolo från läget Marcanasco som släpptes på Systembolaget den 6 december 2019. Även detta vin är gjort på 100 % Nebbiolo, har full kraft och Du får otroligt mycket vin för pengarna, även om det kostar en slant. Barolo är ett eget DOCG i Piemonte och måste vara tillverkat av Nebbiolo samt ha lagrats i sammanlagt minst tre år och tre månader, varav minst ett och ett halvt år på fat. Vinet har tydlig fatkaraktär och man finner mycket torkade bär, choklad, kaffe, örter i doft och smak. Kan med fördel sparas några år om man skulle vilja det, men fungerar också alldeles utmärkt att dricka nu. Det kräver rustika kötträtter av exempelvis älg, ren eller nöt, gärna med svamptillbehör. Finns i begränsad mängd så skynda, skynda! Fyllighet Strävhet Syra Sedan 1988 är det sonen Pietro som styr skutan. Piemonte ligger i nordvästra Italien och Nebbiolo är en av de viktigaste druvorna i området. Namnet på druvan sägs härstamma från det italienska ordet för dimma, nebbia. Det bildas en väldigt speciell dimma över Piemonte när druvorna mognar och skördas. Detta vin har en klassisk, något stram smak med bäriga inslag och håller en väldigt låg sockernivå, endast 2 gram/liter. Det passar utmärkt till vilt, sortimentet. ryggbiff, risotto med tryffel eller lagrade ostar. Vinet finns i beställningsFoto: Henrik Nydahl