Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: FABIAN WESTER ÄS
TAD VINGÅRD – EN OAS MITT I HALLAND Mitt ute på landet, mellan Falkenberg och Varberg i Halland ligger Ästad Vingård. En oas omgiven av bokskogar, vinrankor och ängar. Vingården inrymmer hotell, konferens, restauranger och ett magnifikt spa. En av restaurangerna, Äng, har en Michelinstjärna och deras Spa bedöms vara Sveriges bästa. Eget vin produceras. Vi mötts av en stugby fylld av vackra trähus med gräsbevuxna tak. I denna sagovärld finns en borgliknande stenbeklädd byggnad. Här finns receptionen samt lokaler för att producera vin. Det finns tre olika varianter av boende att välja mellan på Ästad Vingård, Hotellrum, Gårdsrum eller Bäckstugor. På gården finns det tre restauranger. En med namnet Logen, en som heter Äng samt Smakbaren i spadelen. Logen ger en lantlig atmosfär och är till för gäster vilka stannar till för en fika eller lunch samt boendes gårdsmiddag och frukost. Gårdsmiddagen är en välkomponerad fyra-rätters måltid och frukosten innehåller en egengjord Nutella samt specialiteten äggröra, gjord på ägg från gårdens höns. Stjärnrestaurangen Äng finns i en särskild byggnad där en sexton- rätters avsmakningsmeny erbjuds. I spadelen serveras lättare rätter. Basen i matlagningen är lokala råvaror från lokala producenter. På Ästad Vingård finns även Sinnenas spa. Inspirationen är hämtad från naturreservaten Åkulla Bokskogar som finns omkring vingården. Autentiska ljud har spelats in i skogarna och de unika dofterna, som skapats tillsammans med doftexperter, är inspirerade av den lokala naturen. Det finns två spadelar, en inne och en ute. Inomhusdelen av Sinnenas spa består förutom av en relaxyta med restaurang, av fem olika bastur och två pooler. En av poolerna håller 39 grader året om och kan nås både från inneoch utedelen. Utomhusdelen har en innovativ och spännande spaträdgård. Här finns ytterligare tre bastur, varav en undervattensbastu, och två källdammar. En sommarmiddag på Äng restaurang Restaurangbyggnaden ligger oerhört vackert inbäddad i det böljande landskapet. Ingången sker genom en växthusliknande byggnad. Chefskock är talangfulle Filip Gemzell. Maten är skandinavisk med betoning på det lokala. Äng erhöll år 2021 sin första Michelinstjärna. Vi startar upp runt baren uppe i växthuset. Till ett glas champagne väntar aptitretarna, måltidens bästa del. Svamp med tryffel, morot med löjrom, grillad havskräfta samt ostron och kaviar, så gott! Nu väntar hiss till den nedre delen. En välfylld vinkällare passeras. I matsalen har vi en så vacker panoramautsikt mot det vackra landskapet att vi stundtals känner oss som en del av det. Rätterna tillagas i det öppna köket. Första rätten är en jordärtskocka med tryffel följt av en frisk brännässla med chili. Välsmakande var kammusslan med Wasabi och de vitlökskokta blåmusslorna. Vit sparris, perfekt kokt, i en smörsås är svenska primörer som bäst. Litet överraskande serverades en fräsch ceviche. På nytt en utsökt havskräfta, denna gång råstekt. Bra mellanrätt var färsk grönkål. Därpå en brödservering. Huvudrätten av variationer på gris, fyndigt. Nu tar vi hissen upp för de avslutande rätterna. Goda var Hallandsostarna Himmel och Rödfibla. Desserter var nyplockade vinbär, en kaka toppad med nyriven tryffel och vaniljglass samt en espresso, suverän avslutning. Filip Gemzell och hans team gav oss gäster en gastronomisk upplevelse på högsta nivå. Historik År 1985 tog Rolf och Ann-Catrine Carlsson över den några hundra år gamla Ästad Gård från Rolfs föräldrar. Lönsamheten för småskaligt jordbruk hade börjat dala. Så de startade upp en småskalig turistverksamhet med gårdscafé. Barnen Linda, Mattias och Daniel tog över Ästad Gård år 2010. De ville gemensamt börja odla på markerna, och få fler besökare till det vackra landskapet. Rankor av druvan Solaris satte man i jorden, vilket skulle ge ett eget vin. Intresset för mat och smakupplevelser gjorde att Ästad Gård blev Ästad Vingård. Därefter har Hotell, konferensanläggning, spa och restauranger tillkommit och utvecklats.. ® 50