Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD VINODL
ING PÅ ÄSTADS VINGÅRD På Ästad Vingård skapas ett gott mousserande vin genom odling på deras två vingårdar. Redan år 2011 började det odlas vin på inlandsodlingen Ästad, vilket idag har kompletterats med kustodlingen Morup. Totalt odlas varje år cirka 30 000 stockar av druvan Solaris. I Ästad sker vinodlingen på området Pengakullen i vars fina jordmån det tidigare odlades grönsaker och vete. Klimatet är tufft där de svala somrarna gör att druvorna har hög syra med en frisk smak. Mer lättodlat är det i Morup där havet hjälper till att värma upp vinfälten och odlingsmarken är en för vin perfekt tidigare havsbotten. Druvan Solaris nyttjas då den är mycket lämplig för vinodling i svala klimat. Den är den vanligaste druvan i norra Europa. Rankan ger stora skördar. Resultatet blir ett torrt litet sötare vin. Ästad har bedömt att Solaris gör sig allra bäst som mousserande vin och därför är varje arbetsmoment anpassat för att skapa ett så bra mousserande vin som möjligt. Odlingen är helt ekologisk. Vinmakaren Claes Bartoldsson leder 52 arbetet på vingården sedan starten. Till stöd finns välkända Lars Torstenson som vinkonsult. Vingårdsvandring med vinprovning Dagligen sker vingårdsvandringar bland fälten på Åstad under kunnig ledning. Deltagarna får presenterat hur processen från ranka till färdigt vin går till. I vineriet visas hur druvorna pressas. Därefter sker en jäsning innan de lagras på ekfat eller ståltankar. Sista momentet är buteljering och etikettering. Efter vandringen sker en provning av tre viner, varav ett är från gården. Produktionens nivå idag gör att vinerna från Ästad främst kan drickas vid provningarna eller i restaurangerna. Under våren fanns för första gången ett litet antal flaskor av det mousserande vinet från 2018 att beställas via Systembolaget. Det tog snabbt slut. Ästads mousserande vin 2018 – Växtåret 2018 började försiktigt. Vintern höll sig kvar ända in i april, men sen kom sommaren för att stanna. Solen och rekordvärmen ville aldrig ta slut, vilket till slut stressade rankorna mot slutet av säsongen. Solaris trivs ju bättre i något svalare klimat. Som tur var höll sig ändå syran hög och sockernivåerna låga. Hela 12,600 kg druvor skördades, berättar vinmakaren Claes Bartoldsson. Vinet är i toppklass. Druvorna har pressats i flera omgångar och fått jäsa enligt traditionell metod 36 månader på sin flaska. Doften är aromatisk med inslag av olika bär och fläder. Smaken nyanserad och frisk där olika bär, äpplen och citrus framgår. Serveras väl kyld som drink, till fisk eller lättare rätter. Svenska vingårdar Antalet vingårdar i Sverige har de senaste 15 åren ökat från ett tiotal till idag över 250. Ett trettiofemtal arbetar yrkesmässigt medan övriga gör det på hobbynivå. Många kombinerar producerandet av vin med olika former av boende, restaurang och eventverksamhet. Alla har en förhoppning om att gårdsförsäljning av vin snart skall bli tillåten. De flesta vingårdarna ligger i södra Sverige, efter kusten, i Blekinge, Skåne och Halland. Ett trettiotal av vingårdarna drivs helt professionellt medan övriga av kunniga vinentusiaster. Vanligaste druvorna är den för vårt klimat lämpade gröna solaris samt den blå rondo. De vita vinerna dominerar men de mousserande och rosévinerna ökar. Tag chansen att besöka en vingård, en naturlig del av den kraftigt ökande upplevelseindustrin i vårt land. ® Claes Bartoldsson, vinmakare