Buffé 1
VI TESTAR! 1. Koka eller inte koka 2. Med eller u
tan ägg 3. Bakpulver och/eller bikarbonat 4. Vetemjöl eller kikärtsmjöl Många parametrar fanns med då labbet tog fram de bästa ärtbiffarna. Här några av resultaten. OKOKTA ÄRTER: m Ägg: torr, krispig yta m Ägg och kikärtsmjöl: torr, viss bismak, troligtvis av kikärtsmjölet m Bakpulver: saftig och krispig m Bikarbonat: torr, inte lika krispig som den med bakpulver m Bakpulver och bikarbonat: torr m Ägg, kikärtsmjöl, bakpulver och bikarbonat: lite saftigare men inte lika krispig m Bakpulver och ägg: krispig, lite torr m Bakpulver: krispig och god smak KOKTA ÄRTER: Blev mycket saftiga från början men gick sönder vid stekning. Därför tillsattes vetemjöl och Maizena till nästa testomgång. m Bakpulver och vetemjöl: god och saftig m Bakpulver och Maizena: god, saftig och krispig Att koka eller inte koka, det var första frågan för att finna den bästa och ärtigaste veggobiffen. Efter många provstekningar med olika ingredienser i olika sammansättningar var svaret entydigt: tudelat! SÅ GICK DET TILL! O KOKTA GULA ÄRTER med bikarbonat, eller med bakpulver, eller kikärtsmjöl, eller ägg… Det blev många kombinationer när de korsades. Sakta men säkert växte en vinnare fram. Tacksamt kunde vi konstatera att varken ägg eller bikarbonat gjorde ärtbiffarna saftigare eller bättre på något annat sätt. När det sedan testades med olika smaksättningar blev möjligheterna närmast oändliga. Spiskummin, körvel, lök, chili… Några fina smakkompisar hittar du i rutan bredvid. Men det handlade ju om kokta eller okokta ärter. Den samlade (?) expertisen hade sagt okokta. Och efter de första försöken var det bara att hålla med. Dock var saftigheten i de mjukare biffarna oslagbar. Sofia i labbet gav sig inte och började med nya tester, först med vetemjöl och med diverse tillsatser. Återigen blev bakpulvret vinnare. För att se om det var möjligt att göra dessa glutenfria testades med majsmjöl. Vilken lycka! Frasiga på ytan, god smak och »saftiga«. Dessutom väl mottagliga för många smaksättningar. Alltså hade vi två toppenbra ärtbiffar. Det var bara att konstatera att de fyller olika syften/behov. Ungefär som potatisbullar jämfört med raggmunkar. De med okokta ärter är att föredra till burgare och »mjuka« tillbehör som mos/puré, medan de som görs med kokta ärter kräver knaprigare/krispigare tillbehör som rostade rotfrukter, rårivet, inlagt etc. Sätt mer smak! Indisk värme Svensk torsdag Italiensk klassiker 1 msk rivet citronskal 1 tsk malen spiskummin 1 dl hackad färsk mynta 1 msk skånsk senap 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad mejram 1 dl hackad färsk basilika 1 dl riven parmesanost 1 dl hackade soltorkade tomater B U F F É 10 • 201 4 23