Buffé 1
Dagens skörd F lytten till byn Janstorp var en hö
gst tillfällig lösning. Det lilla vita huset i den igenvuxna trädgården stod tomt. Det skulle funka tills Karoline hittade en ny andrahandslya i Malmö. I dag, tre år senare, skördar hon för första gången egna kidneybönor, och växthuset står nästan färdigt. Malmöplanerna ligger helt klart på is. – Jag har alltid gillat mat och bakning. Men när jag fl yttade hit ut blev jag mer intresserad av råvarorna; av odling och det man kan hitta i naturen. Flytten från staden förde också med sig ett annat värde – mer tid. Karoline, då 23-årig nyutbildad formgivare, började fota maten hon lagade. Bloggen Det gröna skaff eriet blev hennes dagbok. Förutom att plocka äpplen, svamp och bär började hon så smått rensa och så nytt i trädgårdens gamla odlingsbäddar. Både Google.com och grannen Sigvard gav tips och hjälp. Den sistnämnda också mer handgripligen när Karoline bestämde sig för att anlägga ett nytt trädgårdsland på en plätt gräsmatta. Den kompakta skånska lerjorden bjöd tuff t motstånd. Bonden Sigvard med traktor kom som en plöjande ängel. Själv värjer sig Karoline en smula inför att kallas bonde. Inte heller är målet att bli helt självförsörjande. – Det skulle kännas som en tillbakagång. Blir jag sugen på en ananas så köper jag en. Och kaff e vill jag ju dricka. Däremot fi nns en nyfi kenhet kring vad man egentligen kan bli självförsörjande på. Går det att som vegetarian fylla årets behov av basfödan baljväxter i ett normalstort grönsaksland? Jo, det ser lovande ut. I år skördas för första gången pinto-, kidney- och svarta bönor. Linser då? Nja. – Det var mycket jobb för en halv deciliter, säger Karoline, som ändå konstaterar en annan vinst: att hon verkligen kan sätta värde på en påse linser köpta i aff ären. Och förundras över att de är så billiga. I matkällaren fylls förrådet inför vintern på. Äpplen, pumpa, kål och torkade örtkryddor räcker troligtvis hela året. Och frysen är full med hallon, björnbär, vinbär, havtorn och nypon. Hur mycket pengar köper du mat för? – Runt 500 kronor i månaden. Innan jag blev vegetarian och började odla var summan betydligt högre, trots att jag i dag köper bättre råvaror och merparten är eko, Krav och Fairtrade. Få fasta utgifter ser Karoline som nyckeln till att leva det liv hon vill. Lite som uttrycket »man blir inte rik på de stora inkomsterna utan på de små utgifterna«. – Jag har tagit ett steg från den kommersiella världen med köphets och yta och kör mitt eget race. Jag tror att en förändring kan börja med att man ser över sin egen konsumtion och sina vanor – det vinner både människan och miljön på. Respekten för råvarorna blir tydlig när man står i trädgårdslandet i Janstorp. Har man följt löken från späd grodd och sett squashen breda ut sig känns det galet fel att slänga den lilla ratatouilleresten efter kvällens middag. I Karolines tappning får den nytt liv i paj eller soppa. Och resterna som trots allt blir över pickar Hillevi, Majsan och resten av hönsgänget i sig. Som tack ger de fyra ägg om dagen. Fast om de själva fi ck välja hade de gärna sett mindre potatisskal och mer bakat. – De känner på sig när det är fi ka och kommer rusande genom trädgården. Bäst gillar de vetebröd. Helst med mandelmassefyllning. Karoline Jönsson hittade hem i det lilla vita huset i byn Janstorp på den skånska landsbygden. Veggobuffé på vedspisen B U F F É 10 • 201 4 9