Aktuellt 2016 1
MERVÄRDEN VID UPPHANDLING F ör att underlätta för
alla kunder som jobbar med hållbarhet är vi på Lantmännen Cerealia tydliga med våra mervärden. Det ska vara enkelt att köpa bra mat. Upphandlingskriterier (MSR): Kriterierna från Upphandlingsmyndigheten finns i nivåerna baskrav, avancerade krav och spjutspetskrav. Vi höjer hela tiden ambitionsnivån för våra viktiga produkter och siktar mot nästa nivå. Vår leverantörsförsäkran visar hur huvudråvarorna uppfyller kraven, för exempelvis pannkakor redovisar vi vetemjöl, ägg och mjölk. Svenskproducerat: I stor utsträckning används råvaror som odlas och produceras i Sverige och merparten av produkterna för restaurang och storkök lagas i våra egna svenska anläggningar. I Laholm görs pannkakorna. I Järna finns Skandinaviens enda pastafabrik, köket för kylda färdigrätter, havrekvarnen och vår tillverkning av frukostprodukter. I Linköping packas ärter, bönor och linser. I Malmö, Uppsala och Strängnäs finns våra övriga kvarnar. Ekologiskt: Vi erbjuder både KRAV-märkta och EU-certifierade produkter. Vi ser regelbundet över eko-sortimentet och fortsätter att utveckla det utifrån kundernas önskemål. Klimatdeklarerat: I dag har vi cirka 20 artiklar som är klimatdeklarerade. Den blå klimatbubblan innebär att man kan se koldioxidbelastningen, från odling till färdig vara. FRÅN ORD till HANDLING Motala är en kommun som har hållbarhet högt på agendan. Vad är viktigt för er i upphandlingar? Politikerna vill att vi ska ställa höga krav på hållbarhet. Vi utgår alltid från Upphandlingsmyndighetens baskrav och för vissa produkter går vi ännu längre. Vi jobbar aktivt med våra miljömål och i Motala är till exempel sjukhusrestaurangen och alla skolrestauranger KRAV-certifierade. Runt 50 procent av den mat vi serverar är ekologisk. Hållbarhet är ju ett brett begrepp och det handlar om allt från djuromsorg till socialt ansvar, att rensa bort onödiga tillsatser och minska klimatpåverkan. Därför blir kraven vi ställer på leverantörerna väldigt specifika men vi tycker att detta är viktigt. Varför jobbar ni så aktivt med hållbarhet? Vi kan göra ett avtryck eftersom vi köper in stora mängder mat till vår offentliga sektor. Genom att till exempel välja pannkakor som inte innehåller palmolja, fler ekologiska produkter, klimatsmartare kött och vegetariskt protein, visar vi vägen. Vad har du för hållbara tips? Att ha tydliga mål och att tänka på helheten. Vi har exempelvis en vegetarisk dag i veckan. Det är inte bara en lunch, för då blir det lätt veckans sopplunch och så backar man upp med kött på mellanmålen. Vi försöker istället hitta goda, proteinrika, vegetariska rätter som gästerna tycker är fullvärdiga. Bland annat gör vi lasagne och flera grytor och pastasåser som är mycket omtyckta. Att äta hållbart ska också vara att äta gott. TOMAS HEMMINGSSON Enhetschef för kostverksamheten Motala kommun malt och inget gödsel ska spridas i onödan. Elen är ursprungsmärkt grön el och sparsam körning tillämpas i hela kedjan. Den biologiska mångfalden ökar eftersom vissa osådda områden sparas som frizoner för sånglärkan. På varje hektar åkermark upprättas en 16 kvadratmeter stor lärkruta. De senaste 35 åren har tre av fyra sånglärkor försvunnit, mycket på grund av rationaliseringen i jordbruket. Ett vänligare vete erbjuds i konsumentförpackning Aktuellt | Nummer 1·2016 och totalt kommer 80 procent av Kungsörnens mjöl att odlas på detta sätt. Hittills har vi skördat runt 70 000 ton klimatsmartare vete och på så vis minskat utsläppen av koldioxid med 6 000 ton. ETT VÄNLIGARE VETE FRÅN KUNGSÖRNEN Kärnvetemjöl 6 x 2 kg, art.nr 102770 Kärnvetemjöl 10 x 1 kg, art.nr. 102773 Kärnvetemjöl med fullkorn 6 x 2 kg, art.nr. 102778 Vetemjöl special 6 x 2 kg, art.nr. 102774 Vetemjöl special med fullkorn 6 x 2 kg, art.nr. 102777 Grahamsmjöl 6 x 1,5 kg, art.nr. 102776. 15 FOTO THOMAS I MOTALA