Aktuellt 2016 1
HALLÅ DÄR . .. MARTIN GÖRANSSON Produktionschef i
pannkaksköket i Laholm Ni har byggt ut bland laggarna, hur mycket gräddar ni nu? Vi har gått från 400 000 pannkakor per dygn till 600 000, genom att flytta köket i Färgelanda och samla all produktion i Laholm. Vi har också börjat med kylda produkter. Det har varit en intensiv höst och vinter för oss men nu flyter allt på som det ska! Som tur är har vi duktiga, erfarna medarbetare och alla har jobbat väldigt hårt. Flera från köket i Färgelanda har också flyttat med ner till Laholm, vilket vi är jätteglada över. Vilka förbättringar innebär detta? Vi samlar all kompetens på ett ställe och kan jobba bättre. Vi har också gjort en del hållbara förändringar. Till exempel har vi kunnat ta bort palmoljan och nu steker vi alla Kungsörnens pannkakor i svensk rapsolja. Det är också kortare transporter för mjölet som kommer från vår kvarn i Malmö. Vi har en fin anläggning här i Laholm, den är både säker (BRC-certifierad) och KRAV-certifierad. Andra fördelar med era pannkakor? Vi satsar på kvalitet och riktigt bra råvaror. Ägginnehållet är högt, över 20 procent. Det ger god smak, fin färg och bra varmhållningsegenskaper. Utöver rapsolja så kommer även ägg, mjöl och mjölk från svenska lantbrukare i Kungsörnens pannkakor. Vårt hållbarhetsarbete gör att vi når upp till avancerad nivå i upphandlingskriterierna. Vi är stolta över att ha både ekologiska och klimatdeklarerade pannkakor i sortimentet. Söndag: AMERICAN PANCAKES En härlig söndagsbrunch får avsluta veckan och då är vår fluffiga American Pancake ett måste. För de hungrigaste gästerna serverar vi den tillsammans med lite bacon och en fräsch sallad på vitkål och granatäpple. För alla med lite mer sötsug ställer vi fram lönnsirapen och andra klassiska tillbehör som skivad banan och blåbär. ”Vi har smakat oss fram” Fagersta kommun är en av Kungsörnens många pannkakskunder. Både smak och hållbarhet ligger bakom valet, berättar kostchefen Elisabeth Åsblom. – Att servera pannkakor är ett viktigt önskemål från eleverna så det är självklart för oss. Vi har smakat oss fram och provat en mängd olika, och vi tycker att Kungsörnens är absolut bäst, säger hon. Tunnpannkaka, fläskpannkaka och ugnspannkaka står på inköpslistan – i stora mängder. Centralköket i Fagersta lagar mat till förskolorna, skolorna, gymnasieskolan, äldreomsorgen och även till sjukhuset, som är en extern kund. – Vi gör 14 500 portioner i veckan och när vi har pannkakor kan det gå åt 8 000 på en dag. Därför behöver vi en smidig lösning, men maten ska såklart även smaka gott och följa våra miljömål. Politikerna har satt hållbarhet på dagordningen. Fler ekologiska produkter ska köpas in, mindre av rött kött och andelen vegetariskt och grönsaker ska öka, helst i säsong och närodlat. – Pannkaka är en av rätterna som vi serverar på vår vegetariska dag. Att den är gjord i Sverige utan palmolja och att Kungsörnen arbetar med hållbarhet, är också något vi väger in, säger Elisabeth Åsblom. ELISABETH ÅSBLOM Kostchef Fagersta kommun Aktuellt | Nummer 1·2016 19