Aktuellt 2016 1
Helsingborg serveras skinka från Varalöv och ost
från Skottorp. Äggen är från frigående höns och havregrynen är ekologiska. – Gröten kan vara svår att presentera fint, men vi jobbar med olika höjder och roliga byttor så att det ska hända lite för ögat, säger Kristina Gillmert. G ästerna kan välja bland bortåt tjugo tillbehör till gröten. Det finns något för både den hälsomedvetne och för den som vill unna sig: Honung eller linfrö? Kokos eller jordgubbssylt? Det kan bli svåra beslut vid byttorna. Och utbudet utvecklas också, berättar restaurangchefen. – Jag funderar på att lyfta in chiafrön och gojibär som blivit så populära. Moderna hotellgäster värnar om såväl hälsa som miljö och gröten landar väl som en nyttig och ekologisk start på dagen. Och det är inte bara gästerna som känner så, berättar Kristina – Till och med personalen har börjat äta gröt. Vi har alltid en bytta på i köket. Gott att veta 10 snabba om AXAs gryn 1. AXAs havregryn - Nordens superfood: Havre är 100 procent fullkorn, rik på fiber, vitaminer och mineraler. Havre är också en källa till protein och antioxidanter och dessutom naturligt glutenfri. 2. Hjärtegryn: Extra bra är fibern betaglukan som ger ett långsammare upptag av kolhydrater, en jämnare blodsockernivå och en bättre mättnadskänsla. Dessutom kan betaglukan sänka kolesterolnivåerna, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar*. 3. Optimal odling: Förhållandena i Sverige är bästa möjliga för att odla havre. De milda och ljusa somrarna gör att havren får tid på sig att mogna och långsamt laddas med kraft från naturen. Detta ger en produkt i världsklass. 4. Välutvecklad vals: Sedan 1910 har vi förfinat vår metod att ångpreparera och valsa våra havregryn ner på millimetern. 5. Värmande skal: I havrekvarnen i Järna tas även överblivna skal tillvara. Detta gör anläggningen i stort sätt självförsörjande på förnyelsebar energi. Värmen räcker även till 1 500 hushåll i trakten. 6. Koll på klimatpåverkan: Havregrynen är klimatdeklarerade. Det innebär att vi har gjort en så kallad livscykelanalys och beräknat klimatpåverkan i form av koldioxidutsläpp genom hela produktionen. 7. Inre godhet: Mannagryn framställs av det inre av vetekärnan. De små grynen med den runda, goda smaken görs i vår kvarn i Uppsala. 8. Eko i storpack: Både våra ekologiska havregryn och mannagryn finns i storförpackning för restauranger och storkök. Tips från Kristina 4 goda smaker på gröt • Finhackat äpple + kanel, låt koka med gröten. • Jordgubbar + solrosfrön. • Skivad banan + jordnötssmör. • Pumpakärnor + russin + kiwi. Aktuellt | Nummer 1·2016 9. På avancerad nivå: Våra svenskodlade havre- och mannagryn uppfyller avancerade krav för upphandlingskriterier (MSR). 10. Nyttiga nyheter: Vecka 11 lanserar AXA flera spännande frukostnyheter i dagligvaruhandeln, bland annat ekologiska fiberhavregryn och proteinhavregryn med 45 % mer protein. *Den kolesterolsänkande effekten uppnås vid ett dagligt intag av 3 gram havrebetaglukan, vilket motsvarar cirka 60 gram havregryn. 23