Jaguarmagasinet Maj / Juni 2025 1
KRISPIG POTATIS | JAGUARKOCKEN GÖR SÅHÄR 1. Pickl
a rabarbern: Koka upp ättika, socker, vatten och svartpepparkorn. Skölj rabarbern och skala den om skalet är tjockt. Skär i tunna skivor eller strimlor (ca 1 cm breda och 7–8 cm långa). Lägg i den varma lagen och låt svalna. 2. Ramslöksemulsion: Mixa ramslök med ca 4 dl olja tills du får en grön olja. Vispa ihop äggulor, 2 tsk dijonsenap och några droppar citronsaft. Tillsätt ramslöksoljan långsamt under vispning tills du får en krämig emulsion. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronjuice. 3. Förbered råbiffen: Mal köttet, gärna två gånger, för finare konsistens. Blanda försiktigt med 2 msk salt, 3 tsk svartpeppar och 1 msk Worcestershiresås. Undvik att arbeta färsen för hårt – den ska vara luftig och lätt. 4. Tillbehör: Finhacka bananschalottenlöken. Skölj och plocka persiljan i små buketter. 5. Servering: Forma råbiffen till portionsstorlekar om ca 150 g, gärna med hjälp av en stansring. Toppa med schalottenlök, kapris, picklad rabarber och persilja. Servera med krispig potatis och ramslöksemulsion vid sidan. Smaklig måltid! dijonsenap, GLÖM INTE POTATISEN TILL RÅBIFFEN Krispig potatis Ett snabbt och enkelt tillbehör till flera olika måltider, som både är aptitligt och lyxig. 1. Värm oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. Använd termometer för bästa kontroll. PORTIONER 6 personer INGREDIENSER: • 12 stora potatisar • 1,5 liter matolja • Salt TID ca 30 minuter 2. Skala potatisen och riv den grovt på rivjärn. 3. Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur den rivna potatisen – det ger ett krispigare resultat. 4. Fritera en mindre mängd i taget (dela upp i tre omgångar för 6 personer) tills potatisen blir gyllene och krispig. 5. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta efter smak. Smaklig måltid! Simon Linjamaa Priser och erbjudanden är vägledande och gäller varor i lager, så långt lagret räcker eller t.o.m. 25 juni, om inget annat anges. Alla priser är inkl. moms och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Vi reseverar oss för tryckfel. MAJ 2025 ––––– WWW.JAGUARMAGASINET.SE 53