Marknad Örebro 1
GASTRO Daniel Berlin får Michelinrocken för sina
två stjärnor. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD TJUGOTVÅ SVENSKA RESTAURANGER MED MICHELINSTJÄRNOR 2024 Guide Michelin har för 2024 gett stjärnor till 85 av Nordens bästa restauranger. Danmark är överlägset Nordens främsta Gastronomiska land. Sverige tappar men är åter före Norge. För 2024 har Danmark 31 rankade restauranger, Sverige 22, Norge 20, Finland 9 och Island 3. Måndagen 28 juni var Nordens gastronomiska elit samlad i Helsingfors, Finland. Guide Michelin-stjärnor för år 2024 i de nordiska länderna skulle fördelas. Glädjande fick fyra nya svenska restauranger sina stjärnor. Daniel Berlins nya restaurang Vyn på Österlen fick direkt två stjärnor. En stjärna tilldelades Stockholmskrogarna Celeste, Dashi och Seafood Gastro. Det är ovanligt att en restaurang direkt för två stjärnor som Vyn. – Jag är extremt stolt, glad och tacksam, uttalade Daniel Berlin på scenen. Daniel har tidigare haft två stjärnor för sin restaurang Daniel Berlin krog som stängde år 2020. Daniel driver Vyn tillsammans med sin partner, sommelieren Joakim Blomster. Celeste, en systerkrog till stjärnkrogen Étoile, fick en stjärna. Kökschef är Ludwig Tjörnemo, Årets kock 2020. Ansvarig är även Jonas Lagerström. Restaurangen är högt belägen på Södermalm med utsikt över söders takåsar. Japaninspirerade Dashi var juryns mest oväntade val. Krögarparet Harry Jordås och Nathan Turleys har dock hyllats stort för sin kreativa matlagning. De fokuserar helt på smaker och traditioner från den japanska matkulturen och livsstilen. Mathias Dahlgren fick tillsammans med Jonas Hedenqvist en stjärna för Seafood Gastro i Grand Hotell. Mathias har haft olika koncept i matsalen men har nu valt ett där fisk och skaldjur står i fokus. 28 Noterbart är att svenske kocken Mikael Svensson på Kontrast i Oslo fick två stjärnor, samt en Green Star för restaurangens stora hållbarhetstänk. Tre stjärnor har nu sex nordiska restauranger, då två tillkom 2024, Jordnaer i Köpenhamn och Re-Naa i Stavanger. De tidigare trestjärniga Björn Frantzens, Frantzen i Stockholm och Rasmus Kofoeds, Geranium i Köpenhamn, Esben Holmboe-Bangs Maemmo i Oslo samt Renee Redzepis noma i Köpenhamn fick behålla sina stjärnor. Här tappar Sverige med en trestjärnig restaurang där nu Norge har två och Danmark tre. Michelinguiden Den första guiden gavs ut år 1900 av däcktillverkarna, bröderna Andre och Edouard Michelin. Systemet med Michelinstjärnor introducerades år 1933. Guide Michelin betygsätter maten, ja bara maten, med stjärnor. Fem kriterier finns för bedömning av maten, kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet, personligheten, värdet för pengarna och att alltid en hög kvalité hålls. • En stjärna betyder att det är en ”väldigt bra restaurang i sin kategori”. • Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”. • Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en egen resa”. Daniel Berlin Daniel Berlin, 41 år, föddes i Landskrona. Efter att ha utbildat sig till kock på gymnasiet arbetade han på Petri Pumpa i Malmö. År 2009 övertog han Brummers restaurang i Skånes Tranås som blev Daniel Berlins Krog. Tidningen DI Weekend gav 2012 restaurangen 25 poäng av 25 möjliga och White Guide rankade den samma år som ”Årets Matupplevelse”. Nu började gastronomiskt intresserade att vallfärda för att få ett bord på Daniel Berlins Krog. Restaurangen fick år 2016 en stjärna och den andra år 2018. Internationella gäster sökte sig nu till Skånes Tranås. År 2020 stängde Daniel restaurangen och det spekulerades i varför. Svaret var att hans fru Anna fick cancer. Han valde att helt ta hand om hustrun och deras tvillingar. År 2021 gick hustrun bort. År 2023 kunde Daniel öppna bistron, restaurangen och hotellet Vyn på Österlen. Vyn kommer av att Daniel framhöll den vackra vyn i olika sammanhang, så till slut blev det namnet. Vyn är ut över havet med fält, gårdar och stranden i fronten. Till sitt team har Daniel rekryterat många kunniga medarbetare som kökschefen Tom Swanborough från Maaemo i Oslo och chefssommelier Joakim Blomster från Kong Hans Kelder i Köpenhamn. Daniel trivs inte medialt och har undvikit matprogram som, Kockarnas kamp. Men hans gäster är trogna och Vyn har i stort varit fullsatt efter sitt öppnande. Idag torde borden ta slut så snart de släpps. Råvaran står som tidigare i centrum, gärna närproducerat. Gården har egna marker vilka kommer ge möjlighet att själv odla bär, frukt och grönsaker. Daniels jaktintresse avspeglas i fågel och vilt på menyn. När vi vid ett par tillfällen gästade Daniel Berlin krog bestod avsmakningsmenyn av ett tjugotal rätter, på Vyn serveras idag mindre antal men större rätter. – Jag har alltid haft filosofin att om man efter ett besök hos oss inte omedelbart känner att man vill komma tillbaka, så har vi inte lyckats, har Daniel uttryckt. Svenska Michelinrestauranger 2024 Tre stjärnor Frantzen, Stockholm Två stjärnor Aira, Stockholm Aloë, Stockholm Vyn, Simrishamn Vollmers, Malmö En stjärna i Göteborg; 28+ Koka Project Signum SK Mat & Människor. En stjärna i Stockholm; Adam & Albin Celeste Dashi Ekstedt Etoile Nour Operakällaren Seafood Gastro Sushi Sho. En stjärna i landet; Knystaforsen, Rydöbruk, nära Halmstad PM & Vänner i Växjö Äng, Tvååker/Varberg. Celeste - Rakel Wennemo, Danny Falkeman, Ludvig Tjörnemo och Jonas Lagerström