NG Sthlm 1
HASSELSSONS TAR VÄSTKUSTEN TILL HUVUDSTADEN Under
våren tar Hasselssons från Majorna sikte på huvudstaden med sin Fish and Chips-shop. TEXT: CARL BODIN SVENSK SVERIGES FÖRSTA BENBULJONGSCAFÉ LIGGER I HORNSTULL Såklart. TEXT: VERONIKA SEIGERLUND ENTREPRENÖREN PABLO MELESI har med hjälp av kocken bakom restaurang Racamaca, Mattias Bratt, tagit fram recept på buljong från kalv och kyckling. Inspirationen kommer från New Yorks bone broth caféer. Buljongen innehåller kollagen som enligt hälsorörelser sägs ha positiva effekter på kroppens fysik. Det ska även gynna kroppens naturliga produktion av hår, naglar och hud. BULJONGEN SÄLJS RYKANDE het i papperskoppar från butiken i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Grundarens vision är att produkten ska ersätta dryck som juice, smoothies eller kaffe. Produkten kallar han Brothy, en sammanslagning av engelskans broth och healthy. – I Sverige förknippas ordet buljong med den klassiska tärningen hemma i kryddskåpet. För att undvika den associationen använder vi engelskans bone broth. Produkten är jättestor i USA, säger Pablo Melesi. BUTIKEN HAR HAFT öppet några veckor men har redan återkommande kunder. Smaken på Brothy är köttig men mild, som en lätt soppa. Produkten går också att köpa hem i frusen form, då kan kunderna själva krydda upp buljongen efter tycke. – En oväntad och rolig grej är att folk använder Brothy hemma när de lagar ramennudlar, säger Pablo. FÖRETAGET SER FRAM emot att öppna nästa café i Vasastan. MITT EMOT DEN klassiska krogen Bron i Vasastan tänker Ahmet, Adam och Oliver skapa en trevlig mötesplats där västkusten möter huvudstaden och hungriga Stockholmare förses med pommes, krispigt friterad fisk och vinkokta blåmusslor. – Folk här uppe är taggade på vad vi har att erbjuda! Det är många som har frågat oss ”när öppnar ni i Stockholm då?”. Så då tänkte vi att det vore roligt att tillmötesgå det, och erbjuda vad vi gör i Majorna och på somrarna i Skärhamn, även uppe huvudstaden. Den som oroar sig över att inte känna igen sig, kan vara lugn. – Vi kommer att erbjuda samma meny! Det blir enkel snabbmat lagad med kärlek och kvalité. Vi är samma gäng som står bakom satsningen i Stockholm så den goa Hasselssonkänslan kommer man också känna igen sig i. Det kommer att vara skrikigt blått och synas fiskar lite här och där också. HISTORIEN BAKOM HASSELSSONS är ganska lång. Allt började med ett café, som sedan blev kombucha-tillverkning och sedermera en food truck med Fish and Chips i Skärhamn. Food trucken finns kvar än idag och fick så småningom sällskap av ”matluckan" i Majorna. – Det är många som har följt oss och gillat det vi gjort genom åren, så vi hoppas att det kommer funka även i Stockholm. Det känns nästan som succé redan innan vi öppnat! I Majorna började det med en pop-up som sedan blev permanent. Nu är det alltså Vasastan i Stockholm som blir nästa destination. Skall man tro ägarna så kanske det också kan bli ännu fler ställen framöver. – Vi har lite planer på att kanske öppna ytterligare några ställen. Det vore trevligt att ha nått på Söder. Det får dock ta den tid det tar, i liten skala, vi vill fortfarande behålla passionen och det som gör Hasselssons unikt. Hasselssons öppnar på St Eriksgatan 67 i månadsskiftet februari/mars. NR 2, 2022 | NÖJESGUIDEN 85