ICA Kvantum - Malmborgs 1
Till bords med Tove Nilsson KUL FAKTA! Vad består
ramen av? Buljong, nudlar, topping som kan bestå av halvkokt ägg, salladslök, eller fläskkött och en smaksättning som till exempel kan bestå av soja eller miso och en aromatisk olja. Vilka nudlar passar bäst i ramen? Gärna tuggiga nudlar! Tjocka, matiga udonnudlar eller sobanudlar vars textur är hårdare än andra sorter. TOVE NILSSON, RAMEN LOVER Vad är grejen med ramen? – Att det är så otroligt ”comforting” och tryggt. En stor skål med mustig varm buljong och en massa goda nudlar som funkar lika bra på morgonkvisten som en sen kväll. Man kanske tror att det är svårt att variera, men det går utmärkt att smaksätta med kryddor, toppings och med olika tjocklek på nudlarna. Sen är ett annat hett tips att kolla in min bok Ramen – japanska nudlar och smårätter som bjuder på ett 50-tal recept för dig som är eller vill bli ramenfrälst. Hur gör man en enkel och smakrik buljong? – Min godaste buljong består endast av vatten och kyckling. Jag låter hel kyckling sjuda i tre timmar så att smaker och fett från kött och skinn släpper. Det bildas små gyllene prickar på toppen av buljongen som bidrar med mycket smak. Själva smaksättningen tillsätter man alltid efteråt i ramen. Buljongen är ren och okryddad, sen kan man smaka av med soja, miso eller vad man vill. Jag gillar en blandning av miso, sesampasta och chiliolja. Vilka knep använder du för att snabbt laga ramen en vardagskväll? – Då kör jag en kycklinglårfilé i vatten som kokar 30 minuter. Sedan smaksättter jag buljongen med miso och salt. Kycklingen blir topping tillsammans med ett kokt ägg och strimlad salladslök. Spänstiga vetenudlar som passar perfekt i en värmande ramen. 18 ICA KVANTUMS MATMAGASIN SEPTEMBER 2025 Hur äter man ramen? Med pinnar och buljongen äts med sked, eller högljutt direkt ur skålen. Slurp! Ramen med svamp, morötter och tofu hittar du tillsammans med 69 andra värmande ramenrecept på ica.se Foto: Roland Persson