ICA Kvantum - Malmborgs 1
Härifrån: Skåne KRISPIG, SÖT OCH FULL AV GOTT Här
har vi en riktig vardagshjälte som funkar året runt. Den är full av fibrer och C-vitamin – och gör gott både för kroppen och smaklökarna. Rå i en fräsch sallad, lätt syrad, ugnsrostad eller wokad – vitkålen bjuder alltid på nya smaker. Kål, kål, kål så långt ögat kan nå BRÖDERNA MAGNUS, JOHN OCH OLOF GRÄNSBO har lantbruket i blodet. Sedan barnsben har de levt nära lantbrukets olika faser på familjegården. Under våren 2019 köpte bröderna sin egen odling där de odlar flera olika kålsorter på de bördiga jordarna söder om Malmö. Varför ska man välja svensk vitkål? – Den svenska kålen får växa långsamt och har mer smak än den som odlas utomlands. Transportsträckorna är kortare vilket bidrar till att vi kan erbjuda kunderna en ännu färskare råvara. Dessutom är vi beroende av att våra kunder köper svenska produkter för att vår och alla andra matproducenter runt om i landet ska kunna finnas kvar. Vad gör er vitkål så bra? – Den är odlad på fält som inte har använts för vitkålsodling historiskt, det tycker vi ger en bra smak och form som särskiljer vår vitkål från andras. Jordarna är kraftiga med sandiga inslag vilket ger mer näring och mer smak. Vad är det godaste du brukar laga med vitkål? – En krämig coleslaw med vitkål, morot och majonnäs är aldrig fel. Det är ett perfekt tillbehör att servera tillsammans med korv, kött eller grillost. Vad är det roligaste med att arbeta med vitkål? – Det är en väldigt fin gröda att arbeta med och se när den växer ute på fälten. Det är roligt att följa under året – från tidig vår till sen höst. Den håller oss med andra ord sysselsatta stora delar av året. På gården Wirahill odlas flera olika kålsorter, bland annat vitkål, blomkål och spetskål. ICA KVANTUMS MATMAGASIN SEPTEMBER 2025 7 275 recept på vitkål hittar du på ica.se Smaklig spis!