Jaguarkockens KALOPS Servera gärna med egengjorda
inlagda rödbetor samt smörgåsgurka. INLAGDA RÖDBETOR Ingredienser 6 personer Tillagningstid: cirka 2 timmar • 1 kg rödbetor • 2 dl ättika • 3 dl socker • 8 vit pepparkorn KLASSISK KALOPS Ingredienser 6 personer. Tillagningstid: cirka 2 timmar • 1,2 kg potatis • 1 – 1,2 kg bog eller högrev av vilt • 2 3 stora morötter • 2 – 3 gula lökar • 4 msk koncentrerad fond Gör så här: 1. Putsa köttet och skär det i ca 4 cm stora tärningar, skala morötterna och löken samt dela ner dessa i större slantar/ klyftor. 2. Smält smör i en stor gryta och bryn köttet, salta och peppra. 3. Tillsätt morötterna, löken, fonden samt kryddorna. Fräs detta i några minuter under omrörning. 4. Strö över mjölet och rör runt detta, häll sedan på vattnet och låt koka upp. 5. Låt grytan sjuda/småkoka under lock tills köttet är mjukt, ca 1,5 - 2 timmar. 6. Skala potatisen och koka i välsaltat vatten i ca 20 minuter. 7. Smaka av grytan med salt och peppar vid behov. • 4 lagerblad • 12 kryddpepparkorn • 4 msk vetemjöl • 1 l vatten • smör • salt och peppar Gör så här: 1. Tvätta rödbetorna och täck dessa med vatten i en stor kastrull tillsammans med ca 1 msk salt. Koka under lock tills betorna är mjuka. Kolla med provsticka. 2. Låt svalna något, skölj sedan under kallt vatten och gnid av skalet med händerna. 3. Finputsa rödbetorna vid behov med en kniv och skär sedan ner dessa i klyftor. 4. Koka upp ättika, socker, kryddorna samt 8 dl vatten i en kastrull tills att sockret löst upp sig. 5. Lägg betorna i en eller flera burkar och häll den varma lagen över så att det täcker. 6. Kyl ner detta och låt dom gärna få stå minst ett dygn innan servering. • 8 hela nejlikor • 3 lagerblad • vatten • Salt Perfekt att ha i kylen! Håller flera månader. JAGUARMAGASINET.SE | NR.1 ÅR 2019 103