Drevjakt med vinnare på KARSHOLM Bäckaskogs hjort
ytterfilé serverad med butternutkräm, spetskål, ostronskivling, lingonsky och friterad palsternacka Gör så här: • Sätt ugnen på 120 grader. • Helstek cirka 800 dovviltsytterfilé i en panna med smör, en hackad vitlöksklyfta, färsk timjan samt salt och peppar tills den får fin färg. • Sätt in en termometer och låt filén stå i ugnen tills den får en innertemperatur på 56 grader. • Ta ut filén och låt den vila 10–15 minuter. • Tärna cirka 300 gram butternutpumpa och fräs den tillsammans med en hackad schalottenlök och en hackad vitlöksklyfta. • Tillsätt 3 dl vispgrädde och koka tills allt blir mjukt. • Mixa massan slät, salta och peppra efter smak. • Fräs cirka 300 gram spetskål och en halv (cirka 150 gram) ostronskivling i delar i lite smör i cirka 10 i minuter. Salta och peppra efter smak. • Nu såsen. Gör en stor sats. Hacka schalottenlök och fräs i en såskastrull tills den fått färg. • Tillsätt 3 dl rödvin och låt koka nere till hälften. • Tillsätt 4 dl kalvfond och låt koka ännu en stund. • Tillsätt rårörda lingon som fått torka till en stund (alltså sila bort lagen), salta och peppra. • Skala palsternackan och använd potatisskalaren till att göra remsor av den. • Ta fram hemmafritösen och sätt den på 170 grader. • Fritera palsternacksremsorna så att de blir gyllenbruna. • Låt dem ligga av sig lite på papper. • Salta. Recept Du behöver: Dovhjortytterfilé dovhjortytterfilé smör vitlök färsk timjan salt och peppar Butternutkräm butternutpumpa schalottenlök vitlök vispgrädde salt och peppar spetskål ostronskivling smör Lingonsky schalottenlök rödvin kalvfond rårörda lingon palsternacka salt JAGUARMAGASINET.SE | NR.1 ÅR 2019 115