NG Sthlm 1
Framtidens stad MULLEDALENS MATPANEL PETRA CAVINI
VILL FÖRÄNDRA VÄRLDEN MED SIN MATLAGNING Petra Cavini är 23 år gammal. På två år har hon gått från kränkt köttätare till vegan, börjat jobba som förskolekock, vunnit kategorin Folkets val i Svenska Matbloggspriset 2017 och skrivit en kokbok. TEXT: ALEXANDRA LUNDBLADH FOTO: MODEL HOUSE SWEDEN I BÖRJAN AV förra året hade Petra Cavini ett kontorsjobb hon vantrivdes med och fick under samma period ett helt annat erbjudande från ledningen på Mulledalens förskola. De hade läst hennes vegoblogg happyfoodbypetra.com och ville att hon skulle bli deras nya kock i samband med att de påbörjade en miljösatsning. NÄR JAG HÄLSAR på i köket har det bara gått ett år sedan Petra tackade ja till tjänsten men hon är trots detta i full gång med att färdigställa en kokbok som hon skrivit tillsammans med några av förskolebarnen. – Det är världens bästa jobb verkligen. Jag trivs jättebra. Jag tror att det handlar mycket om mitt barnasinne, jag är liksom en av dem. PETRA HAR VARIT vegan i två år men hennes passion för matlagning har funnits med hela livet. Det är genom maten hon vill påverka människor att bli mer miljömedvetna och ge ett bredare kulturellt perspektiv. På förskolan syns detta genom den vegetariska maten Petra serverar. Hon berättar att hon inspireras av recept från många olika kulturer, inte minst sitt eget grekiska och italienska ursprung, och att hon alltid ger barnen fakta om kulturen som maträtten härstammar från. ETT AV PETRAS krav när hon tackade ja till kocktjänsten var att få starta en matpanel med förskolebarnen för att lära dem mer om miljöpåverkan och prata om 46 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2018 vegetarisk mat. Det senaste året har hon tillsammans med nio barn testat olika råvaror, pratat om återvinning och matsvinn och på ett lekfullt sätt gjort dem betydligt mer kunniga än vad många vuxna är. – Det har verkligen blivit en stor grej här på förskolan, alla barnen vill vara med i matpanelen. De pratar om det hela veckan. JAG FÅR VARA med under veckans matpanelsmöte och Petra berättar att hon tänkt sätta upp frågor till en tipspromenad med miljötema. Inne i köket väntar veganska kanelbullar som bakats med överbliven havregrynsgröt som bas. NÄR BARNEN TAGIT sig igenom tipspromenaden och rensat bullfatet på smulor återgår de till sina avdelningar och Petra sjunker belåtet ner i personalrummets soffa. Hon berättar att hon den senaste veckan suttit i möten gällande bloggen och kokboken fram till midnatt varje dag. Jag ber henne berätta hur det gick till när hon efter bara ett halvår på jobbet bestämde sig för att skriva en bok. – Vi har ju pratat mycket om vilken mat vi tycker om tillsammans med barnen och jag insåg ganska snabbt att det inte bara var att servera mat utan det var mycket jobb kring att hitta recept som fungerade bra. Jag såg ett problem i att det inte fanns enkla vegetariska recept för föräldrar som inte är intresserade av matlagning. Barnen fick vara med och ta fram nya recept de tyckte om och det var då jag insåg att vi borde göra en kokbok av det. MED BOKEN VEGANER äter bara gräs hoppas Petra att hon på ett lättsamt sätt ska kunna inspirera köttätare till att äta mer vegetariskt. Att hon själv åt mycket kött tidigare ser hon som en fördel när det kommer till att bemöta människor. – Jag var själv en extremt kränkt köttätare. Jag tror att det var mycket för att jag egentligen var så pass mycket vegan inom mig och visste att det krävdes väldigt lite för att jag skulle ge upp något som jag då trodde att jag älskade. Så fort någon började kittla på den punkten blev jag defensiv och ville inte lyssna. Jag hade liksom lagt sex år på att lära mig tillaga den perfekta köttbiten och så skulle jag ge upp det bara. Men sen gick det fort. Det krävdes egentligen bara en dokumentär och sen ville jag aldrig mer äta kött. PETRA BERÄTTAR VIDARE att hon undviker att vara dömande när hon försöker påverka andra människor. Hon lyfter oftare klimatfakta än etiska frågor eftersom många har mer distans till miljön och taktiken har visat sig fungera bra. På Mulledalens förskola har hennes vegetariska mat gjort succé hos både barnen, kollegorna och många föräldrar. Det är dessutom nära 6500 personer som följer Instagramkontot @happyfoodbypetra där hon dokumenterar sin matlagning och berättar om aktuella projekt. Vem borde köpa er kokbok? – Alla vill jag säga. Det är inte bara recept, utan den är väldigt spretig. Dels folk som vill börja äta mer växtbaserat men inte har nån aning om hur man gör. Den ska vara som en vegan-bästa vän som finns där hela tiden. Många av de aktiviteter vi gjort med barnen har jag tagit med i boken också. Med det sagt behöver det såklart inte bara vara som förälder eller syskon man köper den. Kanske vegetarianer och veganer som vill engagera sin omgivning? Den är väldigt innehållsrik. UTÖVER KOKBOKEN HAR Petra nyligen börjat erbjuda workshops för kockar i offentliga kök, främst förskolor, där hon ska utbilda dem i grundläggande vegetarisk matlagning och dela med sig av sin syn på det. Planen är dessutom att hålla i föreläsningar och besöka förskolor för att prata med barn på samma sätt som hon gjort i matpanelen, vilket Petra säger är något hon skulle vilja göra på heltid. DEN 9 JUNI ska Petra föreläsa på Vegomässan i Stockholm och det blir även releasen för hennes kokbok. Därefter väntar flera än så länge hemliga projekt på olika håll, men hon har redan nu ett tydligt krav på vad framtiden ska innehålla. – Jag vill verkligen fortsätta jobba med barn. Annars kommer jag nog vara olycklig oavsett vad jag gör. Kokboken Veganer äter bara gräs släpps 9 juni.