Nöjesnytt Växjö 1
Sommaren är på ingång och det är en hektisk tid m
ellan mingel och mottagning. Det är också bufféerna och tilltuggens kalastid och många funderar på vilket vin som passar i glaset. Torrt vitt vin, mousserande, champagne eller ett rött bärigt friskt vin eller sött - valmöjligheterna är många. vin till mingel & fest Mousserande vin till mottagning och för många gäster är inte de torraste. Och de är oftast inte heller vinerna man hittar bland de dyrare. Som värd eller värdinna vill man att alla gäster ska vara nöjda och säkra vinval är att rekommendera. De säkra okomplicerade vinerna är dom som egentligen inte väcker starka känslor, i ena eller andra riktningen. Som bäst smälter dessa viner in både här och där och nästan obemärkt tar det plats och smakar ”trevligt”. Lägg till utmaningen att maten som serveras på en buffé ofta är kall och rätterna spänner från fisk till kött. MOUSSERANDE OCH CHAMPAGNE PHILIPPE DEVAL VOUVRAY MOUSSEUX BRUT (7922) Albert Besombes, Vouvray Frankrike, 115 kr Druvor: Chenin blanc Sockerhalt: 10 g/l Torrt, pärlande vin med smak av gröngul, mogen frukt, en touch exotisk frukt som persika och melon, inslag av honung och balanserad syra. Bra längd. Trevlig, personlig och charmig och lika god till mingel utan mat som till en sötsyrlig munsbit. Till ceviche får ni en klockren kombination. Betyg: 4 PONGRÁCZ BRUT (7628) Bergkelder, Sydafrika, 125 kr Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay Sockerhalt: 6 g/l Torrt, medelfylligt mousserande vin som smakar av gul frukt med inslag av citrus, med rostade drag, smör, nougat och nötter. Bra längd. Håller stilen som ett av årets bästa val bland de mousserande vinerna, men inte champagne. Till fördrink med olika snittar eller enkelt, parmesanchips. Betyg: 4 LOMBARD EXTRA BRUT PREMIER CRU CRU BLANC DE NOIR (7921), 299 KR Druvor: 100% pinot noir Sockerhalt: 4 g/l Torr, medelfyllig sprittande champagne med smak av gula och gröna äpplen, citrus och en generös touch rostat bröd. 68 | nöjesnytt Bra köp bland de billiga champagnerna och absolut bäst till en munsbit. Kuber av en god, lagrad hårdost förstärker den krämiga brödtonen. Gott! Betyg: 4 TORRA, VITA FRISKA VINER Vitt vin till buffé har gärna lite bredare smak, kalla det allroundsmak då man inte vill att vinet smakar på bekostnad av maten. En annan utmaning är att vinet ska passa både till kött och fisk, och däremellan. Och så ska vinet gärna lyfta smaken av maten. BROCHET FACILE GRENACHE BLANC 2017 (5492) Ampelidae, Pays d’Oc Frankrike, 89 kr Druvor: Grenache blanc Sockerhalt: <3 g/l Torr,medlefylligt fruktig av mogen grön och gul, lätt exotisk fruktsmak, inslag av persika och örter. Fin eftersmak och vinet matchar absolut både fiskrätter som lax, gravad eller rimmad men också kycklingrätter, varma eller kalla. Betyg: 4 VICAR'S CHOICE SAUVIGNON BLANC 2017 (12000) Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr Druvor: Sauvignon blanc Sockerhalt: <3 g/l Torrt, medelfylligt vitt aromatiskt friskt vin som smakar av vit och grön frukt, päron, vinbärsblad, med inslag av citrus samt lime. Eftersmaken är frisk och lång. Passar till: förutom buffé med fokus på fisk och skaldjur kan ni prova till ost, get- eller färskost eller krispiga vårsallader. Användbart vin! RÖTT BÄRIGT VIN TILL BUFFÉ OCH UTMÄRKT TILL LUNCH Möjligen kommer vita viner bättre till tals när maten som serveras är en buffé av många olika smaker eller rätter. Väljer man rött vin är det till gruppen röda bäriga, friska och ganska okomplicerade vinerna man vänder blicken. Den här stilen av vin är även utmärkt till vegetarisk mat. BEAUJOLAIS ROYAL (5408) Dufouleur Frères, Beaujolais Frankrike, 79 kr Druvor: Gamay Sockerhalt: <3 g/l Smaken är medelfyllig, charmigt bärig med inslag örter. Vardagsvin som kommer utan årgång men håller stilen genom åren. Vinet smakar av skogsbär, örter med spänstig syra och har en sammantaget mjuk smakstil, precis så som det ska vara. Utmärkt bra vin till buffé, sallader med charkuterier och till kalla rätter. RÖTT VIN TILL MÅNGA: CAMPOS DE LUZ GARNACHA 2016 (72915), SPANIEN, 179 KR FÖR 3 L BOX Detta mörkbärig, kryddiga och härligt okomplicerade spanska vin är tillverkat av den i landet, populära garnachadruvan. Bra val till vegetariska rätter, till buffé, kallskuret och kycklingsallad. SÖTT VIN TILL TÅRTA MED FRUKT, BÄR ELLER VIT CHOKLAD MOSCATO D'ASTI GIANNI DOGLIA 2016 (7925) Gianni Doglia, Moscato d'Asti Italien, 99 kr Druvor: Moscato bianco Sockerhalt: 136 g/l Sött, medelfyllig pärlande vin. Parfymerad frukt med inslag av päron, fläder, citrus och honung. Trevlig längd. Fantastiskt gott vin till alla trädgårdsbär, till vita chokladdesserter med skogshallon eller bara som ett svalt glas rakt upp och ner. Moscato d’Astivin dricks lokalt efter middagen för att friska upp gommen, och ändå smaka sött. Betyg: 4 VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE