Nöjesnytt Växjö 1
grilla Nöjesnytt tipsar om grillsäsongens höjdare
, fram med grillen och prova grillad tonfisk med chilikräm och salsa fresca, quesadillas med brasiliansk touch eller varför inte supergoda kycklingsliders med chilidipp och tomatsalsa. GRILLAD TONFISK MED AVOKADO- & CHILIKRÄM OCH SALSA FRESCA 4 portioner 600 g tonfisk i 4 bitar 2 msk olivolja 2 msk medelhavsrub 4 skivor Castello Burger Cheddar AVOKADO- & CHILIKRÄM 3 st avokado 1 grön chilipeppar Rivet skal och saft av 1 lime ½ dl Arla köket crème fraiche 1 tsk dijonsenap 1 krm salt SALSA FRESCA 500 g körsbärstomater, gärna olika färger 2 vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 1 kruka färsk persilja ½ kruka färsk koriander 1 röd chili Rivet skal och saft av 2 lime ½ dl olivolja 1 krm salt MEDELHAVSRUB 1 tsk mortlade hela fänkålsfrön 1 ½ msk vitlökspulver 1 msk torkad oregano 1 tsk chiliflakes ½ msk sellerisalt 2 msk honung 1 msk sesamolja Saft av 1 lime 1 ½ msk riven färsk ingefära 1 msk hackad röd chili TILLBEHÖR 1/2 huvud isbergssallad 1 rödlök 4 hamburgerbröd GÖR SÅ HÄR: Börja med att blanda samman ingredienserna till ruben. Förvara i burk med lock. 600 g flankstek ½ dl Arla köket smör- och rapsolja 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk salt 2 krm svartpeppar ANANAS & AVOKADOSALSA 1 ananas Saften av 2 lime 2 msk rårörsocker 2 avokado 1 dl hackad färsk koriander TILLBEHÖR 8 tortillabröd 150 g Castello Burger Cheddar 2 msk Arla köket smör- och rapsolja GÖR SÅ HÄR: Blanda smör- & rapsolja, paprikapulver, salt och peppar. Pensla på köttet. Grilla 3-5 min på varje sida. Skala och dela ananasen i 6 klyftor, skär bort stammen. Grilla klyftorna på hög värme. Skiva ananasen tunt och lägg i en skål. Rör ihop limesaft med socker. Dela, kärna ur och tärna avokadon. Blanda lime, avokado och koriander med ananasen. Skär köttet i tunna skivor och fördela på 4 tortillabröd. Toppa med ostskivor. Lägg på resterande tortillabröd och tryck till lätt. Stek ca 2 min på varje sida i smör- & rapsolja. Skär dem i bitar och servera med ananassalsan. Dela, kärna ur och skala avokadon. Kärna ur och hacka chilin. Mosa avokadon och blanda med lime, crème fraiche och senap. Smaka av med salt. Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Grovhacka persilja och koriander. Kärna ut chilin. Mixa ingredienserna till dressingen i en mixer. Blanda med tomaterna. Dela och skälj salladen. Skala och skiva rödlöken. Pensla tonfisken med olivoljan. Gnid in 2 msk av medelhavsruben och grilla på hög värme ½-1 min. Vänd fiskbitarna, lägg på ost och grilla ytterligare ½-1 min och låt osten smälta. Grilla bröden på båda sidor och lägg ihop med avakado-kräm, sallad, rödlök, tonfisk emellan. Servera med salsa fresca. QUESADILLAS MED FLANKSTEK OCH ANANAS & AVOKADOSALSA 4 portioner KYCKLINGSLIDERS MED CHILIDIPP OCH TOMATSALSA 16 stycken 500 g kycklingfärs 1 tsk salt 1 tsk srirachasås 2 äggulor 2 msk färsk persilja 1 dl Arla Köket vispgrädde CHILIDIPP 2 gröna chilipeppar 1 schalottenlök 2 msk gari, inlagd ingefära 1 dl majonnäs 1 tsk srirachasås 2 msk chilisås pressad saft av 1 lime TOMATSALSA 4 tomater 1 rödlök ½ dl hackad färsk koriander ½ dl olivolja 1 krm salt ½ krm peppar TILLBEHÖR 4 skivor Castello Burger Cheddar 1/2 tsk chiliflakes Blad av sallad 16 små hamburgerbröd GÖR SÅ HÄR: Blanda kycklingfärsen med saltet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smet. Forma 16 små burgare. Kärna ur chilin och skala löken. Hacka chili, lök och ingefära fint. Blanda med majonnäs och övriga ingredienser. Skär tomaterna i små tärningar. Skala och hacka löken. Blanda med tomater, koriander, olivolja, salt och peppar. Skär ostskivorna i 16 bitar. Grilla burgarna ca 1 min. Vänd dem och lägg en ostskiva på varje burgare och låt smälta. Strö över chiliflakes. Grilla bröden och lägg ihop med chilimajonnäs, burgare, salladsblad och tomatsalsa emellan. KÄLLA: ARLA 70 | nöjesnytt