Nöjesnytt Växjö 1
BUTCHER’S BURGER @ FOOD I början av maj öppnade e
n helt ny typ av restaurang på Storgatan 30, i Österhagens gamla lokaler. Det är Daniel Wieslander och Bilal Bertiyan, som tidigare bland annat har drivit populära Dinos Kök i Växjö, som öppnat vad som närmast kan beskrivas som deras egen drömrestaurang i form av Butcher’s Burger @ food. Att de båda är hängivna motorcykelentusiaster märks också på den ruffiga och rustika inredning som möter en i de begränsade, men väl utnyttjade lokalerna; allt är gjort från grunden, med mycket återvunnet material, i både trä och plåt. –Daniel och jag har jobbat länge ihop, först på Belfast i Alvesta och sedan Dinos Kök. Det har funnits i våra tankar länge att ha ett enklare ställe med billig mat, men med hög kvalitet. Snabbmat möter fine dining, om man så vill. Och vi är ju extremt duktiga på hamburgare, vi har jobbat med det i 20 år, så det föll sig ganska naturligt att det skulle bli den inriktningen, säger Belial. Butcher’s Burgers @ food kan närmast beskrivas som en stationär food truck. Man hämtar sin inspiration från street food-trenden, och tanken är att man ska kunna slinka in och ta en burgare eller en öl, utan att behöva klä upp sig eller fundera på någon bordsbeställning. –Det här är ett klassikst hängställe, där man käkar gott, tar en öl innan förfest. Det ska kännas lite ruffigt, och det är därför vi satsat på den här typen av inredning. Likadant är det med maten, det ska vara grovhugget och rejält, det gör inget om det rinner i skägget, skrattar Bilal. –Grundtanken är att vi ska använda oss av så mycket närodlat och ekologiskt som det bara möjligt. Till och med ölen kommer att komma från mikrobryggerier i närområdet. Det ska var så enkelt som möjligt, inga konstigheter. Samma sak med maten; det är burgare vi bygger från grunden, från köttet till dressingen och tillbehören, tillägger Daniel. Utöver en generös burgarmeny med inspiration från all världens hörn, erbjuder Butcher’s även burritos, chicken wings, sallader, ljugos med cevapcici, samt en fiskrätt och ett vegetariskt alterntiv. Menyn uppdateras varje månad så att den blir levande och Daniel och Bilal utlovar smaker från en massa spännande och kanske ovanliga länder. –Eftersom vi båda två är frälsta motorcyklar vill vi att det ska kännas lite som den typen av hak. Det har blivit lite för fancy här i stan, med röda mattor och sånt. Hit ska man kunna komma som man är, det ska vara lite vardagsrumskänsla. Det var också därför vi döpte stället till Butcher’s, för att vi vill ha det lite grovhugget. Under sommaren har Butcher’s även tillgång till en stor uteservering längs med Storgatan, där man kan sitta lite längre, speciellt under sommaren då öppettiderna kommer att variera efter vädret. Både Daniel och Bilal påpekar de stora utvecklingsmöjligheter som stället erbjuder och att det kommer att märkas både på inredning och meny, som kommer att variera beroende på säsong. I TEXT: OLA KARLSSON SOHO 15 ÅR! Fredagen 27 april firade SoHo hela 15 år med en After Work i butiken och ägarna Stefan och Violeta Dolama med personal välkomnade alla besökarna med härligt mingel. Det bjöds bubbel och tapas och många fina nyheter i butiken. Dessutom var representanter från Efva Attling, Georg Jensen, Engelbert, O´Dwyer, Sandberg och Drakenberg Sjölin på plats med fina jubileumserbjudanden, visade nyheter och gav tips på nya trender. Intressant att se var också arbetet bakom O´Dwyers ringar när juvelfattare Michael O´Dwyer tillverkade sin nya ring på plats hos SoHo. I 78 | nöjesnytt