Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Hoppas ni haft en b
ra sommar med sol, lediga dagar, samt massor av god mat och dryck tillsammans med era nära och kära. Jag och min man har spenderat en stor del av sommaren i Frankrike, vilket förstås kommer avspeglas i mina vinval denna månad. Det är så fascinerande att ett land kan erbjuda ett så mångfasetterat utbud av olika vintyper. Allt från lätta vita ”bryggviner” till utmärkta bubbel, krispiga roséviner och även riktigt kraftiga härliga rödviner som gör sig bra i höstmörkret. Hoppas dessa tips kan hjälpa er till lyckade fester och middagar med skaldjur och vilt som lyser upp i höstmörkret. /Text: Liselotte Andersson SANCERRE BLANC - LES PIERRIS 2018 / Loire-Frankrike / Art.nr 2259 / 185 kronor Jag måste säga att jag blev helt golvad av hur vackert landskapet i Loire är och inte minst när man närmar sig staden Sancerre. Högt belägen på en kulle med böljande vinodlingar runt omkring är det verkligen värt en resa. Att man sedan gör otroligt välgjorda viner och tillverkar fantastiska ostar som passar utmärkt till det lokala vinet gör inte det hela sämre. Jag har valt en Sancerre som finns i ordinarie sortimentet och kommer från producenten Domaine Champault som finns i byn Champtin. Vingården drivs idag av bröderna Claude och Laurent, deras far var den första i deras familj som började producera vin under eget namn. Tidigare hade man endast sålt druvorna vidare till andra producenter. Idag består vingårdsarealerna av 22 hektar och vingården drivs med modern teknologi. Sancerre tillverkas av 100 % Sauvignon Blanc, jordmånen innehåller mycket kalk THAI SATAY MED JORDNÖTSÅS OCH MANGOSLAW Prepp-vegorecept för en smartare vardag: Ylva Bergqvist / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner) 7½ dl kokt ris 4 dl jordnötssås 8 dl krispiga rotsaker 2 omogna mango 2 krukor koriander 1 röd chili 1 dl limedressing 300 g marinerad tofu 1 dl nöt- och frömix majsstärkelse eller potatismjöl med neutral rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Värm riset. 2. Värm jordnötssåsen. 3. Ta upp rotsakerna ur vattnet och torka dem torra, gärna i en salladsslunga. Skala och skiva mangon tunt med osthyvel eller mandolin. Hacka koriandern, även stjälkarna. Kärna ur och finhacka eller skiva chilin tunt. Blanda rotsaker, mango och koriander med limedressingen till en slaw. Toppa med chili. 4. Vänd tofun i majsstärkelse. Stek den frasig i rikligt med olja. Trä eventuellt upp den på spett. 5. Servera tofun med mangoslaw, ris och jordnötssås. så vinet blir friskt, fräscht och har en tydlig mineralitet i kombination med en typisk doft av fläder, rabarber & citrus. Utmärkt som aperitif eller till getost, naturella skaldjur eller smörstekt gösfilé. Strävhet Fyllighet Syra CHATEAU BOUSCASSÉ 2014 / Frankrike sydväst / Art.nr 2204 / 159 kronor Nu öppnar "Down Under " i Galleria Filbyter E tt nytt koncept tar plats i Galleria Filbyter. Någon gång i slutet av september/början av oktober slår Down Under upp sina portar – en pizzabar som främst erbjuder pizzabuffé och pizzaslices. Pizzabaren kommer att öppna på nedervåningen i Galleria Filbyter, under Burger King. – Det känns väldigt bra. Burger King har ungefär samma målgrupp som Down Under, så det blir ett bra komplement till hamburgare, säger Takis Vasiliadis som redan driver Burger King i de befintliga lokalerna och även kommer att driva Down Under. Han tror stenhårt på konceptet med pizzabuffé och tror även att det kommer uppskattas att de kan erbjuda pizzaslices och inte enbart hela pizzor. – Man kanske inte alltid vill ha en hel pizza utan ibland vill man bara ha en eller ett par pizzaslice, så det vill vi kunna erbjuda. Vi säljer pizzaslices från valfri pizza på menyn och vi kan även erbjuda glutenfria pizzor, säger Takis. Är man inte sugen på pizza erbjuder de annat också. – Förutom pizza har vi också sallader och nachostallrikar. Vi har också en stor salladsbuffé som man får ta av till pizzabuffén. Det ska bli jätteroligt att starta igång verksamheten och jag är övertygad om att konceptet kommer att passa bra in. (CL) 20 NOLLTRETTON Från en av mina favoritproducenter Alain Brumont som faktiskt är uppvuxen på slottet Chateau Bouscassé i Madiran kommer detta höstvin. Vinet tillverkas av 50% Tannat, 26% Cabernet Sauvignon och 24% Cabernet Franc. Alain Brumont har ofta lyft fram lokala druvor och haft stora framgångar med det, Tannat är en av dessa druvor som är starkt förknippat med Madiran, men som även odlas framgångsrikt i bl a Argentina och Uruguay. Här får Du ett riktigt smakrikt, härligt vin med doft av mörka körsbär, plommon och choklad. Tydlig fatkaraktär och tanniner, låg sötma i vinet gör att det kräver kraftig mat. Vill man lagra vinet så klarar det lätt 10 år i källaren, men hösten lurar runt hörnet så jag föreslår att man korkar upp en flaska och avnjuter den till mustiga viltgrytor med svamp, viltstek med gräddig sås eller en grillad entrécote med potatisgratäng. Sötma Fyllighet Syra Foto: Malin Olsson Foto: Shutterstock