Sten Omslag
Sten Ordföranden har ordet: Sunt återbruk – och tv
eksamma plagiat
Sten Kort & gott: Studenttävling, skateboard i ste
nbrott, 3 x stenbord mm
Sten K-sten: Trilobiten
Sten Intervjun: Deniz Buluz
Sten Tema: Bättre begagnat
Sten Projekt: Per Söderberg
Sten Projekt: Vrå PROJEKT VRÅ En egen Vrå Guldstol
snominerade restaurang Vrå i Göteborg bjuder på en palett av stensorter som förmedlar hållbarhet, enkelhet och exklusivitet. TEXT PETER WILLEBRAND FOTO ANDERS BERGSTEDT C larion Hotel Post i Göteborg är ett av flaggskeppen i den norske affärsmannen Petter Stordalens allt mer omfattande svenska hotellflotta, inrymt i det Gamla posthuset som ritades av Ernst Torulf. Den hästskoformade sten- och tegelbyggnaden stod färdig 1925, och var då till ytan det näst största huset i Göteborg med en bottenplatta på 6 235 kvadratmeter. Huset vilar på en hög sockelvåning i en granit som återkommer i terrassen framför huvudfasaden och i kolonnerna som ramar in entrén. Fasaderna är i gult tegel. Det skiffertäckta taket är brutet med utsvängt nedre fall och utformade takkupor, och det mönsterlagda golvet är av slipad kalksten. Graniten hämtades från Hunnebostrands området, takskiffern från Gryt hytteheds skifferverk (Grythyttan) och den interiöra slipade kalkstenen kom från Gusta Stenförädlingsverk i Brunflo. I fritrappornas reliefer hittar man inmejslade motiv från postens historia, som visar hur posttransporter har gått till historiskt, med skidor, häst och renar. år 1994 flyttade postverksamheten ut och huset förklarades som byggnadsminne, vilket bland annat innebär att fasaden och den för byggnaden så karaktäristiska kassahallen inte får ändras. Clarion Hotel Post är ritat av arkitektbyrån Semrén & Månsson. När det stod färdigt 2012 hade huset fått en 18 FOTO: JENS HUNT/WIKIMEDIA COMMONS/CC BY-SA det är i en mindre lokal i hotellobbyn. Med stigande popularitet, och i samband med ett nytt samarbete mellan stjärnkocken Marcus Samuelsson och Clarion Hotel, blev det för drygt ett år sedan dags att kliva i en större kostym och flytta upp en våning, till 90 platser i den så kallade posthallen. Sofia B Olsson ville samtidigt göra restaurangen hållbar i alla led, förklarade hon i samband med lanseringen: – Jag vill bevisa att det går att driva en restaurang där gäster, personal och miljön är välmående. Vi väljer att följa naturen i stället för att tämja den. Säsongen får avgöra vad som kommer in genom köksingången och vad som serveras på kvällen. högre tillbyggnad och byggts om på ett sätt som frigjorde 65 procent mer yta än tidigare. På 36 700 kvadratmeter ryms nu bland annat 500 rum, eventlokaler, två restauranger, barer och bistro. Restaurang Vrå har varit en hotellets profilerade restauranger från start, efter ett koncept framtaget av kocken Sofia B Olsson, vars namn har blivit synonymt med restaurangen där det Japaninspirerade köket möter det nordiska, med ett slags enkelhet i både inredning och meny. Konceptet blev snabbt populärt och gjorde skäl för sitt namn, inrymt som semrén & månsson står bakom även den uppgraderade designen av Vrå, medan Input interiör har ansvarat för genomförandet av konceptet som följer Sofia B Olssons vision. – Gästerna ska känna igen sig i den intimitet och inredning som kännetecknade den tidigare versionen av Vrå, och som utmärktes av enkelhet och gedigna material, säger Sara Ewreskär, projektansvarig arkitekt på Semrén & Månsson. Den större lokalen har öppnat för flera olika sittmöjligheter för gästerna. Man kan i dag välja mellan traditionellt nedsänkta japanska sittplatser (horigotatsu), långbord, chambre separée och barplatser.
Sten Inredning: Haymoz
Sten Projekt: Aira
Sten Årets sten: Moheda Svart Diabas
Sten Stenpriset 2021: Dags att nominera!
Sten Familjeföretaget: Borghamns Stenförädling
Sten Restaurering: Vildmannen
Sten Nyhet: Varning för ”pyritvirus” i sättlager
Sten Krönikan: Pernilla Lövgren
Sten Nyhet: 2020 starkt år för stenindustrin / nya
sakkunniga