Sten Omslag
Sten Ordföranden har ordet: Sunt återbruk – och tv
eksamma plagiat
Sten Kort & gott: Studenttävling, skateboard i ste
nbrott, 3 x stenbord mm
Sten K-sten: Trilobiten
Sten Intervjun: Deniz Buluz
Sten Tema: Bättre begagnat
Sten Projekt: Per Söderberg
Sten Projekt: Vrå
Sten Inredning: Haymoz
Sten Projekt: Aira
PROJEKT AIRA E tt universum som saknar mot - styc
ke inom svensk inredningsarkitektur och där gästen leds genom elementen vidare mot himlavalvet och Vintergatan. Det är den fria förkortningen av juryns motivering till varför Restaurang Aira på Djurgården i Stockholm och Jonas Bohlin har nominerats till Guldstolen 2020. Och nog tycks den till stora delar överensstämma med Jonas Bohlins egen vision om att utgå från platsen, där skärgårdsmiljö möter himmel och hav och naturens skiftningar får verka fritt. Beställare är Biskopsuddens fastighetsförvaltning, medan stjärnkocken och krögaren Tommy Myllymäki och restaurangkoncernen Svenska Brasserier äger 50 procent vardera i Aira. ”Han har fått fri konstnärlig kreativitet genom hela projektet.” Så deklarerade Tommy Myllymäki sitt förtroende för Jonas Bohlin i en intervju med tidningen Café, inför öppnandet av Aira förra våren. Invigningen sammanföll i praktiken med starten på pandemin, som sedan dess gått hårt åt restaurangnäringen. Men gästerna tycks ändå ha hittat till Biskopsudden, och inte minst ha uppskattat både meny och miljö. Aira, med plats för cirka 50 gäster i matsalen och ytterligare 18 i ett chambre separée, utsågs nyligen till Årets affärskrog av Dagens Industris magasin DI Weekend. Jonas Bohlin har förvaltat den givna friheten genom att skapa en byggnad som både förankrar och löser upp gränserna till den omgivande naturens rum. Det faktum att Aira står på pålar ger ett sömlöst intryck. Det är annars klassisk varvsmiljö med hundraåriga anor. Den kroppsliga upplevelsen av huvudbyggnaden – 6,5 meter i takhöjd – ramas in av cortenfasader, betong, stål och stora glasfönster som öppnar mot havet. naturens påverkan på materialvalen blir tydligast i inredningen, till exempel i specialsnickerier i form av långa serveringsbänkar i mässing, körsbär och Ekebergsmarmor. Samma sten ramar in de svängda sofforna i Tärnsjöläder som sträcker ut sig längs väggarna. När det gäller övriga naturstensval kretsar det mesta kring den öländska kalkstenen, som Jonas Bohlin har varit trogen sedan inredningen av restaurangen Rolfs Kök i Stockholm 1989. – Jag kom tidigt i kontakt med den eftersom jag tidvis har bott på Öland. Under min utbildningstid på Konstfack brukade jag ofta springa i trakterna runt brottet i Gillberga. Det blev en väldigt tydlig fysisk upplevelse av stenen som jag har haft med mig sedan dess, säger han. – Kalksten är ju dessutom ett material som verkligen lämpar sig för hårt belastade ytor och åldras väldigt bra. Sten ska användas på ett sätt där den verkligen kommer till sin rätt, där det finns en naturlig koppling. Jag ser ingen poäng med att till exempel klä hissväggar med natursten. Jonas Bohlin har använt olika bear - betningar i Aira för att förstärka rummens olika dynamik. Kalkstenen är hyvlad, normalslipad och maskinellt krysshamrad. – Till exempel får den krysshamrade kalkstenen vara en del av beläggningen utomhus där den är lagd i ett skiftande 25
Sten Årets sten: Moheda Svart Diabas
Sten Stenpriset 2021: Dags att nominera!
Sten Familjeföretaget: Borghamns Stenförädling
Sten Restaurering: Vildmannen
Sten Nyhet: Varning för ”pyritvirus” i sättlager
Sten Krönikan: Pernilla Lövgren
Sten Nyhet: 2020 starkt år för stenindustrin / nya
sakkunniga