Har du hört talas om Bokashi tidigare? Det är en
japansk metod där du enkelt kan skapa din egen näringsrika jord på några veckor och samtidigt ta tillvara på ditt matavfall. Hur fungerar det? Till skillnad från vanlig kompostering, som är en förruttnelseprocess, så fermenteras matavfallet i Bokashi. Allt som behövs är en hink med tätslutande lock och ett särskilt bokashiströ. Det finns speciella hinkar och start-kit med strö som man kan köpa för att komma igång. Hinken kan förvaras under köksbänken precis som vanligt matavfall. I hinken lägger du ditt matavfall, strör över Bokashiströ och stänger locket. När hinken väl är fylld ska den jäsa inomhus med locket på under två veckor. Bokashi till pallkrage och rabatt För den som odlar i pallkrage eller rabatt kan innehållet grävas ner direkt efter jäsningsprocessen, så förvandlas matavfallet snart till näringsrik jord. Täck pallkragar, rabattodlingar och krukor med ett galler i början för att undvika att gnagare eller andra djur nosar reda på din odling. Bokashi till balkongodling – starta en jordfabrik Om du odlar på balkong eller uteplats kan du istället starta en egen liten jordfabrik hemma. Efter jäsningsprocessen, blanda hälften Bokashi-kompost med hälften köpt jord i en mörk plastback med lock. Låt det översta lagret vara enbart jord. Låt backen stå mörkt inomhus och du får en högkvalitativ jord till dina odlingar. När det är dags att plantera med jorden gör du på samma sätt som vanligt, samt täcker Bokashi-jorden med ett vanligt jordlager överst. Det passar ypperligt till den lilla balkongodlingen, och ger växterna en riktig näringskick! Fakta och information i artikeln är hämtat från sarabackmo.se och bokashikompost.se. Här kan du läsa mer om Bokashi om du är intresserad av att sätta igång. Vid den här tiden på året är det perfekt att börja så exempelvis rädisor, plocksallat, spenat eller morötter. Lycka till med årets odlingar! Tips! Under jäsningen bildas en vätska som kallas lakvatten. Lakvattnet är perfekt att använda som näring till dina växter. Vätskan är väldigt sur och behöver spädas ut ordentligt. En lagom dos är en del lakvatten till hundra delar vatten! Vid användning av Bokashi-hink med kran är det väldigt enkelt att tappa ut vätska från hinken. 27