Bygdegården 1
På Lundsbrunns bygdegård bjöd man tidigare in til
l ”Julsköj” andra advent. Då ordnades en liten tävling där bybor fick komma med pepparkakshus som ställdes ut och besökarna fick välja vilket hus det tyckte var finast/roligast/mest spännande. Planen är att återuppta traditionen 2024. Foto: Mikael Lundgren Det ätbara huset – en populär jultradition Ett sagoinspirerat, ätbart hus – klart att det har fått en plats bland jultraditionerna och självklart finns det även med i Guinness rekordbok. Vem kan motstå ett pepparkakshus? De flesta har någon gång hört sagan om Hans och Greta av bröderna Grimm, som på 1880-talet inspirerade de rika att börja bygga pepparkakshus. Traditionen som ännu lever kvar i Sverige har blivit en självklarhet i de flesta hem under julen och helst ska den vara hemmagjord för att vara äkta. Ordet ”pepparkakshus” finns belagt i svenska språket sedan 1929. Pepparkakshusets delar brukar sammanfogas med smält socker. Husets takpannor och andra detaljer kan bestå av kristyr eller godis, särskilt Non Stop. På pepparkakshusets gård brukar man lägga bomullsvadd, som ska föreställa snö. Ibland placeras en tuss av bomullsvadd i skorstenen för att efterlikna rök. Ofta bakar man pepparkaksdjur, pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor som placeras kring huset för att representera boende. Det dekoreras med 6 allt möjligt nu för tiden, marsipanfigurer, köpta figurer samt helst någon juldekoration som barnen själva gjort. Genom att sikta florsocker över pepparkakshuset kan man efterlikna nysnö. I handeln finns färdiga mallar att använda på egen deg, färdiggräddade delar att sätta ihop själv och färdiga pepparkakshus för de som vill ta en liten genväg. Pepparkakshuset behöver inte föreställa ett bostadshus, även om det är det vanligaste. Det kan vara allt från slott till en liten stuga. 2013 bakade exempelvis Güntherska hovkonditoriet i Uppsala en pepparkaksmodell av Uppsala domkyrka. Även andra föremål, exempelvis bilar, kan tillverkas av pepparkaksdeg. Inför julen 2009 ville margarinbolaget Milda göra något alldeles extra, och beslöt sig därför att bygga ett riktigt stort pepparkakshus. Pepparkakshuset, som byggdes i den stora väntsalen på Stockholms centralstation, var hela fem meter högt och därmed Sveriges största. Hur lång tid det kan ta att äta upp ett så stort pepparkakshus förtäljer inte historien. De pepparkakshus vi har hemma brukar dock gå åt på nolltid – med godis och allt. Och det som lockar mest när julen dansas ut är att planera hur vi ska demolera pepparkakshuset i år. Världens största pepparkakshus – med plats i Guinness rekordbok – bakades 2013 i Bryan i Texas i USA vid en insamling till ett sjukhus i trakten. Bakandet krävde 7 200 ägg, 22 000 godisbitar, 800 kilo smör och 3 000 kilo mjöl. Även det tidigare rekordhållande huset var förstås byggt i USA, närmare bestämt i Mall of America i Bloomington i Minnesota, USA:s största shoppinggalleria. Roger PelVem kan motstå ett ätbart hus som man får slå sönder? Foto: Privat cher heter mannen som ritade och byggde det 139 kvadratmeter stora huset, och det tog ungefär 1 700 arbetstimmar att färdigställa. Varför inte utmana bygdegårdarna i närheten eller någon annan, det brukar bli ett uppskattat event för stora och små. CAMILLA PEDERSEN