Buffé 1
Buffé VÄRME I EN SKÅL Mustiga och mättande soppor
att njuta av i höst.
Buffé THAI-TOUCH Grön curry med aubergine och koko
smjölk.
DUKNING ”På hösten är det trevligt att duka med ä
pplen, en äppelkvist eller frökapslar och blommor som hör årstiden till.” nu i höst är det ju jättetrevligt att duka med äpplen, en äppelkvist i all sin enkelhet eller frökapslar och blommor som hör årstiden till, säger Karl Fredrik. HAN TYCKER ÄVEN att det vackra ligger i kontrasterna. – I dukningen låter jag ofta det eleganta och flärdfulla få möta det genuina, rustika. Och det blanka får bryta av det matta, ruffa. Det händer någonting i det mötet som är spännande. En dukning får gärna överraska eller beröra, menar Karl Fredrik. Exempelvis genom ett arrangemang mitt på bordet, som får bli ett konstverk och något att konversera kring under middagen. Men matupplevelsen kan lika enkelt förhöjas med små medel och det som finns nära till hands. – Du kan placera ut låga glasvaser, syltburkar eller udda vintageglas som du har hittat på loppis och sätta grönt i. Det kan vara grässtrån, murgröna, blad från din gröna krukväxt, en växt du har på balkongen eller i trädgården. Fyll på med några blommor i säsong eller behåll det grönt, säger han. Det växande och gröna har även fått ta plats när Karl Fredrik har designat årets rosa band för Cancerfonden. Ett uppdrag som han är mycket glad och stolt över. – Rankan som jag har valt att låta snirkla sig längs det rosa bandet har jag skissat på ända sedan jag var barn. Den strävar mot ljus, hopp och värme och växer för att blomma. Jag ville att det skulle få symbolisera forskningen som bidrar till att fler liv förlängs och fler överlever. 1. Välj ditt blomster- och växtmaterial utifrån färg och form. 2. Vårda materialet genom att ta bort blad och taggar som hamnar under bindstället. 3. Bind buketten: börja med en stadig stjälk och korsa över resterande stjälkar, en efter en, med blomman till vänster och stjälken till höger så att en spiral bildas. 4. Surra ett natursnöre eller annan bindtråd runt bindstället och gör en dubbelknut. 3 tips för blomvård 1. Sätt i en ren vas med nytt vatten och näringen som ofta följer med. Gör fina, breda snittytor och låt inga blad vara i vattnet. Byt vatten ofta. 2. Ställ gärna blommorna svalt. 3. Placera inte buketten nära fruktfatet. Etylengasen från vissa frukter påskyndar mognadsprocessen. 5. Snitta stjälkarna med kniv, vass sekatör eller blomstersax och ställ i en vas med kallt vatten. Tänk på att snittytorna börjar torka redan efter 30 sekunder. 31 BUFFÉ #10/2025 BIND DIN HÖSTBUKETT
Buffé HEMSKT GOTT Baka oemotstånd- liga brownies m
ed cheesecake-swirl till halloween.