Buffé 1
AKTUELLT 9 SMAKKOMPISAR Råvaror och kryddor som g
ör sig extra bra smakmässigt tillsammans med pumpa. Trendsamtalet Vad är din relation till pumpa? – Innan Sveriges Mästerkock var jag lite rädd för att använda pumpa i matlagningen, eftersom jag inte visste vad jag skulle göra med den. Men sedan jag tillagade pumpa i ett av tävlingsmomenten har jag bara fortsatt. Pickla, steka, ugnsbaka, röka, fritera – det finns oändliga möjligheter med denna fantastiska råvara. Vilket är ditt bästa pumparecept? – Papumkasallad (ja, den heter så)! En favorit från min kokbok. Jag råhyvlar butternutpumpa tunt, strimlar och marinerar en stund med rättika i fisksås, lime, apelsin, rörsocker, salt, vitlök och chili. Och strör över cashew- och jordnötter. Det är så otroligt gott och helt beroendeframkallande. Har du fler tips och trix? – Att göra pumpaglass. Antingen med jordnötssmör, som gör den gräddig och mustig. Gärna med lite flingsalt på toppen. Eller med kondenserad mjölk och passionsfrukt, som piggar upp smaken. Ett annat pumpatips är att smörsteka den med salvia och ha på mycket parmesanost och citronzest. Vilken är din favoritsort? – Butternutpumpa. Den funkar så bra att äta rå, gärna med MATILDA KLARQVIST I våras släppte mästerkocksvinnaren Matilda Klarqvist sin kokbok Queen Green, som hyllar det bästa hon vet: grönsaker! Pumpa är en av hennes favoriter och här delar hon med sig av sina bästa tips på nya, spännande sätt att tillaga den. mycket syra. Spagettipumpa gillar jag att baka i ugn och äta som en bakad potatis med en röra. Nu när säsongen är här ska jag börja testlaga fler sorter! Chili Ingefära Kanel Kastanj Koriander Lime Muskotnöt Rosmarin Vitlök Visste du att … … pumpan som symbol för halloween härstammar från en irländsk sägen om den sluge "Jack-O'-Lantern”. För att skrämma bort onda andar karvade man ut rovor och betor och gjorde ljuslyktor. När seden kom till USA genom de irländska migranterna på 1800-talet började man använda pumpor i stället. Illustratör Lina Ekstrand 6 BUFFÉ #10/2025 H o Foto Ulrika Pousette k k a d i o p u m p a
Buffé VÄRME I EN SKÅL Mustiga och mättande soppor
att njuta av i höst.
Buffé THAI-TOUCH Grön curry med aubergine och koko
smjölk.
Buffé HEMSKT GOTT Baka oemotstånd- liga brownies m
ed cheesecake-swirl till halloween.