019 1
– Du menar, som nu, att det finns både Sorella, F
ratelli och att vi skulle starta en Bambino? Ha ha, skojade bara. Nej, så har vi inte tänkt. Vi får se när Söderlindhska gården är återuppbyggd och hur det ser ut då. Ingenting är bestämt och det kan ju dröja flera år innan vi är i ett sådant läge och det nya huset står klart. Sedan är det även upp till fastighetsägaren vad han vill ha in i det nya huset. Foto: Stellan Hörnestig stolarna och borden faktiskt kunde räddas undan branden. – Vi ville få in lite av gamla känslan av Fratelli där man satt i fönstren och därför har vi kapat både lite av bardisken och av vinkylen. Sektionen av vinkylen har vi istället placerat i den bortre delen av lokalen. På så sätt kan vi ha vin på två ställen med åtkomst för serveringspersonalen. Vi vill att våra gäster ska känna igen sig och det har vi fått till med några fönsterbord vid med utsikt över Stortorget. Branden överraskade många och Fratelli fick efter den inledande chocken inleda en återuppbyggnad. Vad var det som hände? – Om jag det visste. Det brann och ingen blev allvarligt skadad, tack och lov. Vi var alla i ett chocktillstånd efter vad som inträffade och all hjärta och själ som hade lagts ner i restaurangen har bokstavligen gått upp i rök. När det brinner i en sådan där gammal träbyggnad finns det inte så mycket att göra. Jag är överraskad över att så mycket av byggnaden ändå klarade sig från att brinna ner. Brandmännen gjorde verkligen ett fantastiskt arbete. Nu finns ni här. Finns det planer på återflytt? – Inget vi tänkt på så några planer på det finns inte idag. Vi är här och nu och arbetar utifrån Fratelli på Stortorget. Vi får se vad som händer i framtiden. Om vi ändå leker med tanken, blir det i så fall en ny, tredje restaurang med annat namn eller bara återflytt av Fratelli? Under tiden intervjun genomförs hejar David i stort sett på alla gäster som passerar ut och in i restaurangen. Han säger några vänlig ord, frågar hur det är och hur maten smakade. Han tar sig tid att vårda kontakten med gästerna. Ett vänligt ord, en kort ordväxling. Mer behövs inte för att skapa kontakt. – Jag behandlar mina gäster så som jag själv vill bli behandlad när jag besöker en restaurang. Har jag varit på besök fyra, fem gånger känns det trevligt att bli igenkänd och få frågan, typ: ”Samma som förra gången?” eller ”Det vin du hade till maten förra gången är tyvärr slut, men vi rekommenderar detta”. Man ska känna sig välkommen och det är därför vi har behållit större delen av vår personal från Söderlindhska gården och Kungsgatan. Vi har kunnat göra så trots allt det som inträffat. Vi tar några bilder på David. Fotografen är på språng till annat uppdrag. Servitrisen bakom bardisken säger blygt ”Jag vill inte vara med” och flyr ut ur bakgrunden till bilden. Det blir bild på David, vinkylen och den bardisk som inte fanns på gamla Fratelli. – Vi kommer att fokusera just på vinerna nu när vi har den här vinkylen. Vi kommer att arbeta med ett procentpålägg på vin, allt för att kunden även ska kunna köpa de lite dyrare vinerna. Vi vill hellre ha omsättning än att de bara står där och ingen köper det. I vinlistan finns bland annat en Margaux Chateau du Terte (Bordeauxvin) från 2005 för drygt 1 700 kronor. Bästa vinet undertecknad någonsin har testat. Dyrt? Kanske, men värt varje krona. Det är garanterat en smak att minnas. På Stortorget utanför har höstvindarna börjat blåsa kyligt och att nyttja uteserveringen är i stort sätt uteslutet. Vid Kungsgatan lyckades man med konstycket att förvandla vad som tidigare var pumpstationen till den bensinmack som fanns där på 70-talet till något som snarare förde tankarna till betydligt sydligare breddgrader än Sverige. – Ja, vi fick verkligen till vår uteservering där. Tanken var att skapa typ en trattoria eller liknande. Något sådant kommer det inte att bli på Stortorget – de förutsättningarna finns inte, men vi kommer att göra vårt bästa. #09 2020 21