NG Gbg 1
ALLT DU BEHÖVER VETA OM SVENSK GIN Svensk gin är
inte bara en företeelse utan snarare ett fenomen. Det är också namnet på en ny bok. Ett uppslagsverk som dyker ner i våra mest hantverksinriktade destillerier från norr till söder och ämnar att träffa såväl ginnördarna som den nyfikne nybörjaren. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN D et är nästan så man blev trött på det för flera år sedan. Ginboomen blev så kraftig att man nästan inte kunde komma undan, ens om man försökte. Det spelar nästan ingen roll vilken avlägsen avkrok i landet man gömmer sig i, chansen är stor att där finns ett litet destilleri, specialiserat på att stolt skapa hantverksgin baserat på lokala ingredienser. Svensken har också blivit ganska duktig på det. Både att dricka det, anamma kunskap om det och, bevisat bland annat av Hernö Gins position som världens mest prisbelönta gin, även på att producera det. Och med faran att man inte ser skogen för alla träden så behövdes ett uppslagsverk som ger oss den grundläggande kunskapen om svensk gin och tydligt pekar ut vägen svenska ginkonsumenter borde vandra. Vi behövde inte vänta länge, för nu kom den. Ett dedikerat team med skribenter, byråfolk och en outtröttlig fotograf med en faiblesse för gin som gemensam nämnare har kuskat land och rike runt för att jämföra destillerade enbär och lokala granbarr, tång och hjortron och presenterat det i en 240 sidor tjusigt inpackad törstskapare, komplett med omfattande gindex och allt. Vi trängde in Jens Josefsson, en av bokens huvudförfattare, i ett hörn och tvingade honom att avslöja alla detaljer. Först kanske man ska fråga varför? Hur fick ni idén att trolla ihop en bok eller nästan uppslagsverk om svensk gin? – Robert Henrysson och jag arbetade en del tillsammans, han var marknadschef på Winefinder som anlitade min webbyrå Webmind. När han sedan köpte Hammars Bryggeri och började prata om att starta en serie med kvalitetsmixers och bland annat tonics så engagerade jag mig en del i det eftersom jag hade ett stort intresse för gin. Vi träffades en del, testade gin och tonics i olika kombinationer och pratade om produkter och producenter. Jag tror att Robert imponerades ganska snart över hur många duktiga producenter vi har i Sverige, och samtidigt var vi efter arbetet med Winefinder väl insatta i svårigheterna att marknadsföra alkohol i Sverige. Så det var Roberts idé, att göra en bok som belyser de fantastiska producenter vi har och arbetet de gör. Robert var också delägare i bokförlaget Charles Wood Publishing och fick med sig resten av det gänget, och någon i det gänget kände någon i byrån Konceptism som snabbt involverades också. Ni har besökt ett stort gäng av de svenska producenterna, hur gick urvalet till och hur länge reste ni runt och besökte gindestillerier? – Arbetet och planeringen med boken har pågått i nästan två år. Vi hann besöka två destillerier och genomföra en Kickstarter-kampanj för att finansiera projektet innan pandemin slog till i Sverige. Det stoppade våra resor och hela arbetet fick pausas under en tid. Men så småningom kunde i alla fall delar av oss börja resa och besöka destillerier. Den enda av oss som besökt samtliga producenter är vår fotograf Lorenzo Guida. I övrigt har vi fått dela upp det en del. – Urvalet var svårt, och blev ännu svårare under pandemin då flera nya startade NR 6, 2021 | NÖJESGUIDEN 45