NG Gbg 1
Krog LIVSNJUTERI ÄR STUDIO STICAZZIS FILOSOFI Lok
alerna där Studio Hpksm och Faye Emmy tidigare huserat har blivit Studio Sticazzi. TEXT: AMANDA BÅMSTEDT FOTO: SIMON DE MARCHI RÉMI DANDOLI ÄR en av de drivande krafterna bakom den nya satsningen Studio Sticazzi. Precis innan pandemin lämnade han sitt gamla jobb på Le Comptoir och kände att det var dags att pröva något nytt. Sedan kom pandemin vilket gav Rémi tid till att fundera. – Jag satt hemma i några månader och funderade kring vad jag skulle göra och om det var dags för mig att åka tillbaka till Frankrike. Till slut bestämde jag mig för att stanna i Göteborg och började berätta för folk att jag var ledig. Jag var på jakt efter ett ställe där jag kunde arbeta med ett nytt koncept och så träffade jag Paolo Bergamasco som blev min kompanjon. Han hade samma tänk som jag. I BÖRJAN AV året gick Rémi förbi Studio Hpksm och upptäckte att det var stängt. Rémi hade själv spenderat många kvällar där och berättar att han alltid har sett det som en drömlokal som påminner honom om Paris. En vän till Rémi kände Georg Möller som var en av de drivande krafterna bakom Faye Emmy och Studio Hpksm och parade ihop dem. De möttes upp och Paolo och Rémi presenterade sina idéer för Georg som tyckte det lät spännande. – Till en början pratade vi bara, det var inget kontrakt som skrevs men vi förstod att det skulle bli allvar av vår idé. Så under några månaders tid besökte jag lokalen varje dag och funderade lite kring vad man skulle bygga. Slutligen skapade vi fyra olika koncept som jag tycker är väldigt originella och spännande. Det vi kan ge folk idag är allt ifrån aperitif till mat till vin och nattmat. NAMNET STICAZZI ÄR hämtat från Italien och Rémi berättar att de översättningar man hittar online inte riktigt gör ordet rättvisa. 82 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2021 – Om du kollar upp det på internet kommer du hitta att det betyder något i stil med fuck it. Men sticazzi är en romersk filosofi, exempelvis när man pratar om något eller får en fråga och känner ”varför ska vi prata om det här?” eller ”vem bryr sig”, så svarar man bara sticazzi. Eftersom vårt tänk i början var att göra ett ställe utan meny med en go atmosfär och då vi vill att folk ska känna sig som hemma, så är namnet ett sätt för mig att säga ta det lugnt, bara kom, vi tar hand om dig. Vi älskar att jobba som vi gör, det är en livsstil och en filosofi och sticazzi representerar vår filosofi, ta det lugnt och slå dig ner. HOS STUDIO STICAZZI ska man med andra ord kunna känna sig som hemma och slappna av. Rémi och Paolo vill erbjuda ett nytt sätt att avnjuta en restaurangmiddag på. De har hämtat inspiration från Italien och Frankrike och har ingen meny, istället ringer man dem och bokar bord och får svara på några frågor, när gästerna väl kommer finns det mat som passar dem. – Det är lite som en söndag hos mormor och morfar i Frankrike eller Italien. Vi möts upp och umgås kring bordet och någon har lagat en massa mat, det finns inget man behöver tänka på. Ingen har frågat om du vill ha kött. Allt kommer och du tar vad du vill, det är det vi ville göra från början. NÄR GEORG MÖLLER sa att de även kunde ta över de andra ytorna såg de en möjlighet att göra något mer lättsamt. De vill att man ska känna sig välkommen utan att nödvändigtvis behöva äta. I dagsläget har de en matsal, en terrass med en spritzzeria, en vinbar och har även öppnat upp Faye Emmys gamla lokaler. – Man kan komma och äta, man kan boka bord och man kan droppa in i vinbaren. Att umgås i gamla Faye Emmys del av lokalen är något som man kan göra innan man äter. Det är typiskt franskt och italienskt att träffa sina vänner efter jobbet utan att bestämma en viss tid eller plats för att ta en liten aperitif. En typisk aperitif i Italien är en spritz som kommer från Veneto och Paolo är därifrån, så vi har faktiskt gjort en spritzzeria. Alla gillar Aperol Spritz och Campari Spritz men det finns så mycket mer. Runt detta finns det lite mat såsom en risotto, pasta, charkuterier, lite tilltugg och några desserter. Det är väldigt vackert och mysigt. Själv gillar jag att gå ut utan att behöva tänka på mat, jag blir glad om det finns någonting om jag blir hungrig. HUSET DÄR STUDIO Sticazzi huserar var tidigare mer uppdelat, men planerna pekar mot att skapa en enda stor gemenskap där man med enkelhet kan gå mellan de olika lokalerna. Framtiden för Studio Hpksms gamla källare är inte helt spikad än, men mycket pekar på att det kommer att bli en samlingsplats där man kan sammanstråla efter att ha besökt de olika delarna av Sticazzi. – Vi har massa tankar kring källaren. Vi funderar på om det ska vara något för sen kväll, om man ska kunna gå ned och unna sig en sista drink i soffan när man har ätit och druckit bra, eller om det ska vara lite musik, eller om det ska vara en liten scen med open mic där man kan sjunga och läsa poesi. INREDNINGEN I FAYE Emmys gamla lokaler är fortfarande likadan samtidigt som de andra lokalerna i byggnaden har förändrats rejält. I garaget har de byggt om, satt in nya möbler och målat väggarna i en vit nyans. Rémi har inspirerats av sitt eget arrondissement i Paris och berättar att han ville fånga just den känslan när man kliver in i garaget. – I mitt arrondissement går man ofta ned någonstans och så finns det en liten dörr som man öppnar. Där sitter tio personer, inte mer för det är så litet, med en massa goda grejer runt omkring och alla pratar med varandra. Jag tycker storleken på garaget är perfekt för att göra något litet, mysigt och intimt. Passa på, om det finns plats är du välkommen, annars får du komma tillbaka en annan dag. VIN ÄR EN stor passion för alla som arbetar på Studio Sticazzi och Rémi berättar att de har arbetat länge med att kunna erbjuda en mångfald som passar gästernas olika behov. – Min ambition kring vin är att kunna erbjuda allt jag hittar som är spännande, gott, sällsynt och att ha en selektion för alla. Jag vill att folk ska kunna komma hit och veta att om de pratar med mig så kommer jag att hitta någonting gott. Det kan skilja sig åt från dag till dag. Redan nu tror jag att vi har fått tvåhundra olika etiketter. Sen har jag fått nya grejer som inte finns i stan, från Frankrike och Italien tack vare en kompis som har tillstånd för att importera, så vi samarbetar för att hitta nya grejer som vi kan ta till Sverige. MÅNGA SOM KÄNNER Rémi från hans tid på Le Comptoir vet även om att han brinner för ostar, och Rémi berättar med ett leende att gästerna inte kommer behöva oroa sig. – Många har frågat mig om det kommer att finnas ost – självklart kommer det att finnas ost! Ost och vin och bra service. I matrummet är det ingen meny, bara bokning, men om man äter en sex- till sjurätters så kommer självklart mina ostar.