Marknad Göteborg 1
KROGNYHETER HASSELSSON ÖPPNAR EN TREDJE ENHET FOT
O: PRESSBILD I vår blir det friterad fisk på Drottninggatan. Hasselssons fisketur började 2013 med ett café som sedan kompletterades med en food truck i Skärhamn. Därefter har en rad lyckosamma satsningar såsom matluckor och popups avlöst varandra, och verksamheten expanderade även till Stockholm så sent som förra året. Nu tar Oliver Bull och Adam Axelsson nästa steg på hemmaplan och öppnar nytt inom Vallgraven. Närmare bestämt på Drottninggatan 26. – Det ska bli fantastisk roligt att öppna på Drottninggatan. Det känns som ett naturligt steg att ta, tiden är mogen och vi ser verkligen fram emot att få presentera ett Hasselsson ”tvåpunktnoll”. Vi valde lokalen på ren magkänsla och ser fram emot att träffa alla nya grannar och erbjuda göteborgarna en skön atmosfär med god mat, goda dofter och goda människor, allt i en skön blandning, säger Oliver Bull. På 91 kvadratmeter kommer det som brukligt att serveras fish ’n’ chips, vinkokta blåmusslor och annat gött från havet. – Man kan förvänta sig ett bekant Hasselsson om man varit hos oss innan. En del oföränderligt, en del nytt. Vi utforskar hela tiden nya sätt att dela med oss av glädje och härliga smaker. Kvalitet är viktig men samtidigt arbetar vi med att inte ta oss själva alltför seriöst. Vi älskar att samla mycket människor på stimmiga platser och erbjuda god mat åt folket så det är precis vad som väntar på Drottninggatan nästa år, fortsätter Oliver. Hasselsson Drottninggatan öppnar i april 2024. ® BHOGA TVINGAS ATT STÄNGA FOTO: PRESSBILD Michelinkrogen väntas ha stängt under hela 2024. Radheska Huset på Norra Hamngatan ska renoveras. Detta innebär bland annat att restaurang Bhoga behöver stänga under en längre period. – På ett sätt är det skönt, det är ett gammalt hus. Vi märker att det lutar och det blir sprickor i väggarna där det börjar sätta sig. Men det är otroligt tråkigt att behöva säga upp personal. Vi försöker hålla kvar folk med olika förmåner så att de kommer tillbaka, säger medgrundaren Niclas Yngvesson till Göteborgs-Posten. Niclas Yngvesson grundade Bhoga 2012 tillsammans med Gustav Knutsson. Då Fastighetsbolaget Higab inte har hittat någon tillräckligt passande ersättningslokal betalar de stället stilleståndsersättning, och krögarduon har som ambition att locka tillbaka personalen efter renoveringsperioden med hjälp av förmåner. På den ljusa sidan kommer duon när renoveringen väl är klar att ha expanderat sin verksamhet till den tidigare tobaksbutiken i samma fastighet. – Det kommer att bli en helt ny krog. En bistro, kvarterskrog eller vad man vill kalla det – den kommer skilja sig från Bhoga i alla fall, som kommer fortsätta vara mer mot fine dining. Det känns kul att starta upp något igen – det är stressigt att starta, men väldigt roligt också, säger Yngvesson till Göteborgs-Posten. ® NYA TIDER PÅ BOULEBAR ROSENLUND FOTO: PRESSBILD Både restaurangen och menyn har fått sig ett lyft. I arbetet med renoveringen av Boulebar Rosenlund har inredningsarkitekterna försökt att ta vara på så mycket som möjligt av befintligt material. Bordskivor har vänts upp och ner och soffor har fått nya mjuka textilier. – Den nya interiören sätter boulen i fokus. Det är luftigare, ljusare och mer lekfullt än förut. Vi vill ha en avslappnad och prestigelös stämning där alla är välkomna, oavsett om man är ett stort kompisgäng som äter middag och spelar boule, eller om man vill ta ett glas efter jobbet och drömma sig bort till Provence, säger Sara Sandström, som jobbat med Boulebars uttryck och design i elva år. Inför nystarten har Boulebar även utvecklat sitt matkoncept och nu kompletteras den klassiska à la carte-menyn med klassiska franska smårätter. ® DIRTY DOUGH I KONKURS FOTO: PRESSBILD Stänger efter Göteborgs-Postens granskning. Tidigare i höst framkom det i en granskning gjord av Göteborgs-Posten att den napolitanska pizzakrogen Dirty dough fått en rad anmärkningar av miljöförvaltningen. Även tidigare anställda vittnade om missförhållanden såsom möglig skinka, mjölbaggar i pizzadegen och sopor som förvarades bland livsmedel. Enligt en av de anställda hade krogen dessutom serverat en fryst lasagne av märket Karins som sin egen, och prissatt denna till 120 kronor. Nu har ägaren till båda krogarna lämnat in konkursansökan och krogarna på såväl Lindholmshamnen som Masthamnsgatan har stängt. Samma ägare drev tidigare också en Dirty dough i Hökarängen i Stockholm, som även den numera är stängd. ® 30 Göteborg