Nöjesnytt Jönköping 1
STRÅH STUDIO Mysfaktorn är hög och energin, värme
n och glädjen fullkomligt sprudlar på frisörsalongen Stråh Studio, något som gör ägaren Sara Holm, extra glad av att höra. -Vad roligt att du säger det, för det är precis så vi vill att kunden ska känna när de kommer hit, att det är mysigt och familjärt. Förutom Sara jobbar även Sofie Gardhage, som är Saras före detta frisörelev, på salongen. -Jag kunde inte fått en bättre kollega, Sofie är fantastisk. I 33 år har det legat en frisörsalong i lokalen på Östra storgatan 144 på Liljeholmen och för närmare ett och ett halvt år sedan tog Sara över den. -Det kändes jätteroligt och smickrande att bli erbjuden lokalen. Det är första gången jag driver en salong, tidigare har jag bara hyrt en stol hos andra frisörsalonger. Men att få driva eget, förverkliga sina idéer och sätta sin prägel på allt är fantastiskt, fortsätter Sara. Och det där med att få idéer som senare ska drivas igenom är något Sara jobbat hårt med under hösten. Hon och vännen Emma, som driver Care of Adelöw mittemot Stråh, slog sina kloka huvuden ihop och började spåna på någon form av julevent att arrangera på Öster. -Vi upplever att Öster är en lite bortglömd stadsdel vilket är tråkigt. Vi vill därför få igång området och tänkte då att en julskyltning hade varit jätteroligt. De båda började därför kontakta näringsidkare och företag i området för att se om det fanns ett intresse att styra upp ett julevent. Och det fanns det. Med på listan som kommer delta är allt ifrån en tatueringsstudio, till matbutik, restauranger och skönhetssalonger. -Tanken är att vi ska samverka mer och att de som bor både här på Öster och även i andra delar av Jönköping ska se att vi finns. Responsen från vänner och kunder vi pratat med hittills är väldigt positiv. Det är viktigt att det händer något här borta och att vi kan visa vad vi har att erbjuda, fortsätter Sara. Planen är att de olika butikerna och restaurangerna ska ha lite olika erbjudanden, delvis hålla till på gatan utanför och möta besökarna, arrangera en tävling eller bjuda på något. Butiken eller restaurangen bestämmer själva hur de gör. Det kommer också finnas en tipspromenad att gå och tipslappar finns att hämta på samtliga ställen som är med på julskyltningen. Eventet kommer hålla på mellan klockan 17 och 19 fredagen den första december. -Lite nervös är jag såklart men jag tror och hoppas att det kommer bli bra och att det kommer generera mer rörelse än vanligt. Förhoppningen är att detta är startskottet till fler samarbeten mellan näringsidkarna på Öster och att en julskyltning blir återkommande. -Intresset finns verkligen och alla som arbetar här har olika erfarenheter och kunskap och det måste vi dra nytta av. Men samtidigt behövs det eldsjälar och ideella krafter för att kunna lyckas och det saknas många gånger. Det är ett stressat samhälle och man är väldigt mån om sin egen tid och då är det svårt att få folk att jobba med annat på fritiden. Men hjälps man bara åt och gör lite var så går det mesta att lösa, säger Sara. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM BLOMSTERTID – BREAD & ROSES Vid det här laget kan väl knappast någon ha missat att A6 nu har öppnat upp den nyrenoverade delen på köpcentret. Högt till tak, stort ljusinsläpp tack vare enorma fönster och en mängd butiker i fräscha, nya lokaler. Vissa butiker och restauranger är helt nya på centrat, medan andra bara lämnat sina gamla lokaler för att inta de nya. Blomstertid är inte direkt någon nykomling på A6 utan har funnits där i snart 25 år. Men de är däremot en av de butiker som fått flytta till den nya delen precis vid entrén. -Vi trivs jättebra i vår nya lokal. Jag gillar att den är ljus, har stora fönster och är lättöverskådlig. Från början var jag lite skeptisk till att byta lokal, vi hade ju trots allt väldigt bra läge tidigare med. Den låg precis vid den stora entrén, hade högt till tak och var jättefin, så lite orolig var jag nog. Men flytten blev trots allt väldigt bra, bättre än vad jag hade trott, säger Helena Sköld ägare av Blomstertid – Bread & Roses. Men det är inte bara butikens läge som är nytt. Numera har man även ett café i butiken, därav namnet Bread & Roses. Mixen av inredning, blomster och fik tror Helena dessutom är en styrka. -Det är inte alls konstigt att blanda in ett café, snarare tvärt om och vi har fått jättebra respons av kunderna. Man kan gå runt och kika lite i lugn och ro och sen sätta sig och ta en fika. Att öppna ett café i butiken var något Helena funderat på i många år och då den nya lokalen hade två våningar var det bara att satsa. På första våningen är det mer blomster och inredning, medan caféet ligger på ovanvåningen. Tack vare en stor glasvägg utåt centrat skapas där ett lugn som sällan går att finna i ett köpcentrum. Det i kombination med de mjuka sammetspuffarna och sofforna får en att bara vilja luta sig tillbaka. -Jag ville att det skulle bli ett lugnt och fridfullt café i en avkopplande miljö. Det ska vara mysigt att sitta här och man kan äta allt möjligt. En lättare lunch med pizza, bruschetta eller sallad, eller ta en fika med kaffe, kakor och bullar. Porslinet vi serverar på finns dessutom att köpa här om man skulle vilja det, fortsätter Helena. Trots en viss oro, pressat tidschema och hårt arbete med att bygga upp den nya butiken har Helena, efter många år i branschen, lärt sig att inte oroa sig i onödan. -Det har gått mycket upp och ner genom åren och det är tufft att driva eget och inte ha ett stort företag bakom sig. Men man lär sig att inte oroa sig i förväg och stressa över saker som ännu inte har hänt. Det har varit tufft att hinna få iordning allt och flytten hade vi bara några dagar på oss att lösa. Men det är ett fantastiskt gäng som jobbar här som slitit på hårt. Medarbetarna är en av anledningarna till att företaget blomstrar och att jag älskar mitt jobb, säger Helena. Förutom företaget och medarbetarna så blomstrar även butiken i sig. Årstidens alla växter, inredning från Asa och Ernst, mycket vitt och mycket glas. Det enkla och stilrena helt enkelt, det är signaturen på Blomstertid. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM 50 | nöjesnytt