Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Stöd ditt lokala bryg
geri Text: Tobias Pettersson När coronapandemin slog till uppmanades vi att stödja våra lokala band, våra lokala butiker och våra lokala restauranger. Men glöm inte heller att stödja ditt lokala bryggeri. De är fler än du tror och ökar i antal hela tiden. Under 2020 startades 40 nya bryggerier i landet vilket gör det totala antalet till 453. Siffran är inte exakt, det kan vara svårt att veta hur många av bryggerierna som är aktiva och det kan också diskuteras hur man egentligen definierar ett bryggeri. Fantombryggare och rena varumärken räknas inte in i siffran och bryggerierna spänner från hobbybryggare till väletablerade storbryggerier. Men om man utgår från: alla som har ett fysiskt bryggeri och säljer öl, så stämmer siffran hyfsat. Och ölbryggandet i Sverige ökar stadigt. År 2015 var siffran 213, och 2010 endast 39. Och går man tillbaka till 1995 så fanns det bara 18 bryggerier i hela landet, så man kan med fog tala om en explosion av mikrobryggerier det senaste decenniet. Och då är inte hembryggarna inräknade. Att göra eget öl för privat konsumtion har blivit något av ett folknöje ute i stugorna, men eftersom de inte säljer sitt öl vare sig på Systembolaget eller på krogar så får de inte vara med i statistiken. I Östergötland finns det många möjligheter att dricka lokalbryggd öl för den som så önskar. Mest etablerade är Centralbryggeriet från Linköping och Nääs från Ydre som har etablerat sig på Systembolagets hyllor, men det tillverkas öl lite här och var i länet. Motala Brygghus verkar ha lagt ner verksamheten, men Fors Bryggeri finns i stan. I Norrköping finns det flera bryggerier: Fenix Brewery, Norrköpings bryggeri och Knäppingen. I Söderköping tillverkar Lock, Hop and Barrel sin egen öl och även Vreta kloster har sitt eget bryggeri. Vi har även Wikbolandets gårdsbryggeri som specialiserat sig på alkoholfri öl. Det finns säkert fler östgötska bryggerier än så, om inte annat så lär det göra det snart för det poppar hela tiden upp nya, lokala bryggerier. Förhoppningsvis kommer de att överleva, men det hänger på att vi konsumenter engagerar oss och gör vår plikt för att supporta våra ölproducenter i närområdet. Så nu gäller det att vi offrar oss, beställer in en närproducerad öl till och stöttar våra lokala bryggerier. Tropikhuset – en oas i Trädgårdsföreningen Text: Benny Nilsson Foto: Mats Nilsson I hjärtat av stadens lunga Trädgårdsföreningen ligger den mysiga restaurangen Tropikhuset. I den spektakulära glaspyramiden driver Anna Janse en populär restaurang där det serveras hemlagad mat gjord så långt det går på kvalitativa lokala råvaror. S verksamhet edan i mitten av december har man genomfört en totalrenovering av restaurangen under tre månader och har nyligen öppnat upp igen här i mars. Restaurangen har bl a bytt ut golv, belysning, inredning, växter samt renoverat upp köket. – Det är jättekul att kunna möta våren med en helt ny fräsch restaurang. Jag tror att gästerna kommer att uppskatta vår nya stil men ändå känna igen sig. I samband med nyöppningen kommer vi även bli mer matinriktade, man ska kunna komma hit och äta något under hela dagen. Vi kommer även börja erbjuda en a lá carte-frukost från kl. 9.00-11.00 på vardagar och till kl. 12.00 på helger, säger Anna. Anna driver även Belvederen som ligger uppe på berget i Trädgårdsföreningen, som också genomgår en totalrenovering och öppnar upp inom kort. I Belvederen kan man avnjuta en fika med en magnifik utsikt över staden. – Belvederen kommer inrikta sig mer mot caféframöver. Här kommer man kunna avnjuta en god fika med hemlagat kaffebröd och våfflor, samt ta en glass i vårt glasscafé. En nyhet till sommaren är att de kommer att börja tillverka och sälja sin egen glass och kommer då, förutom glasscafeet i Belvederen även öppna upp sin glasskiosk utanför Tropikhuset. – Det ska bli jättekul att ha egen kvalitativ glass till sommaren. Vår uteservering här i parken är en perfekt plats att avnjuta en svalkande glass en solig sommardag. Vi hoppas även att de som vill hålla lite mer avstånd under rådande omständigheter ska kunna komma till oss och köpa sin glass och gå och sätta sig någonstans i den vackra parken. Efter ett tufft år i pandemins spår hoppas nu Anna att då fler blir vaccinerade att vi sakta och säkert kommer kunna lätta på restriktionerna och på sikt att livet återgår till det mer normala. – Det skulle vara kul om det blev möjligt för fler att gå ut och träffas, det är ju det vi lever för att människor ska träffas och äta god mat. Jag är jättesugen på att börja jobba igen och hälsar alla välkomna att besöka våra oaser i Trädgårdsföreningen, avslutar hon. NOLLTRETTON 51