TIDNINGEN TILLVÄXT 1
GÅRDSREPORTAGET Jag har räknat ut att vi nog omsä
tter mer bara på ogräs än vad hela vår ena lilla gård omsatte förr i tiden när det fanns lite grisar, höns och växtodling där. Mikael Jidenholm Martin Larsson har huvudansvaret för ekonomin och logistiken i företaget. > jobbar, men inte alla dagar i veckan. – Vi jobbar med Fskattare, mest egna lantbrukare som inte har full tid hemma. Då får vi kunnigt folk som kan maskiner, säger Mikael Jidenholm. SJÄLV ÄR HAN präglad av uppväxten i klassisk lantbruksbygd, där två saker utmärker en duktig producent – man kör rakt på åkern och håller rent från ogräs. – Mandelmanns på tv odlar kurvigt. Jag får ju panik när jag ser det, säger han. Samtidigt är han medveten om att det kanske är så konsumenten vill se lantbruk. Möjligen behöver bönder spela med lite mer och ge kunder vad de förväntar sig. Det där med ogräsfritt har han kunnat släppa, tack vare 32 Tillväxt Mikael Jidenholm utanför ett av gårdens växthus. Fler är på gång. Ungefär 8 000 kvadratmeter växthus i delar ligger och väntar på montering. framgångsrik försäljning av våtarv, kirskål, svinmålla och annat som tidigare rensades bort. – Jag har räknat ut att vi nog omsätter mer bara på ogräs än vad hela vår ena lilla gård omsatte förr i tiden när det fanns lite grisar, höns och växtodling där, säger han. PRODUKTIONEN ÄR på gränsen till att kunna kallas ekologisk. Ett av flera skäl till att den inte är certifierad är att fröer från alla världens hörn används i odlingen. Det gör att dokumentationen skulle bli alldeles för komplicerad. Det viktiga är att odlandet känns hållbart, tycker Mikael Jidenholm. Känslan är att kundsidan också blivit mer medveten om miljö och kvalitet. – Jag tycker att det går åt rätt håll. Det är inte bara pris, pris, pris längre. n Bär är ganska nytt för Ugglarps Grönt. Mikael Jidenholm gjorde sin vana trogen en internationell utblick och hittade lila, svarta och aprikosfärgade hallon, samt hallon som smakar vinbär, men även klassiska svenska jordgubbar odlas på gården.