TIDNINGEN TILLVÄXT 1
MARKNAD Gratis att vara Reko Reko är en förkortni
ng av Rejäl Konsumtion. Medlemskap är kostnadsfritt för både producenter och köpare. Sveriges första Rekoring startades i Grästorp i Västergötland hösten 2016. Under våren 2018 fanns cirka 80 ringar i landet. KÄLLA REKO-RING SKÖVDE ADMIN Provsälj utan firma Producenter kan provsälja inför sex utlämningstillfällen utan egen firma. Vill man fortsätta måste man ha företag. Bra information för administratörer finns i Facebookgruppen Reko Sverige Admin. Räkna med att lägga åtminstone två timmar i veckan som administratör. KÄLLA REKO-RING SKÖVDE ADMIN Det här är Leader Leader är en fransk förkortning (Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale) och betyder samverkande åtgärder för att stärka landsbygdens ekonomi. Inom EU är Leader en metod för utveckling av landsbygden. Ett Leaderprojekt ska vara lokalt förankrat hos så många parter som möjligt och ge en bred positiv inverkan på den lokala ekonomin. Leader har funnits i Sverige under fyra av EU:s programperioder, som löper över sex år i taget. KÄLLA: WIKIPEDIA, JORDBRUKSVERKET Sanna Mattsson Ringqvist säljer via Rekoringar. Hon driver Bossgården utanför Tidaholm med sin man, Jonas Ringqvist. De producerar ägg, nötkött och ekologiskt certifierade grönsaker. Konsumenterna styr industrin Konsumenters längtan tillbaka till närproducerat och ekologiskt driver fram en positiv utveckling inom livsmedelsindustrin. Text Tina Andersson Livsmedel Det här med vad vi äter är inne i en spännande utvecklingsfas, enligt Lennart Wallander, vd och projektledare på matkommunikationsbyrån Food & Friends. – Vi lever i en brytningstid. Många har blivit besvikna på matindustrin efter larm om fusk och vill hellre köpa från närliggande, småskalig eller Kravcertifierad produktion. Matindustrin påverkas och jobbar med att ta Lennart Wallander fram renare storskalig mat, som inte sliter så hårt på planeten, säger han. Lennart Wallander förklarar Kravgård. Båda är intresserade av mat, miljö, natur, självförsörjningsgrad och säsongsanpassning. – Många konsumenter lever med bilden från Ica och Coop där allting alltid finns. Vi försöker vara lite lärarinnor. Det finns till exempel konsumenter som frågat efter svenska jordgubbar i Rekoringen i november, säger Victoria Svensson. Stora glädjeämnen är att se köpare trotsa livsstressen för att handla i ringen och att se producenter utvecklas när de märker efterfrågan. Ett kärt minne är telefonsamtalet från en lantbrukare: ”Ni vet inte vad ni har ställt till med. Förr låg jag sömnlös över att jag inte fick sålt. Nu ligger Svenska jordgubbar är en säsongsvara. jag vaken och funderar på hur jag ska hinna producera.” n Färska grönsaker som inte har passerat några mellanhänder. Ordet marknad har flera betydelser Ordet ”marknad” har många be tydelser. Ursprungligen syftade det på ett område där marknader (= evenemang som är inriktat på främst handel men också nöjen) regelbundet äger rum. Numera är marknad även en ekonomisk term som syftar på utbud och efterfrågan av en vara eller tjänst. KÄLLA: WIKIPEDIA att industrin speglar konsumenternas prioriteringar. De larm om fusk som kommit har för det mesta bottnat i industrins försök att sätta mat till lågt pris på borden. När människor vill lägga kort tid i köket och lite pengar på matkassen blir resultatet lätt att tillverkare tar genvägar som inte fungerar i längden. VID SIDAN AV dagens trend att gå tillbaka till en mer hållbar konsumtion finns en tydlig fokusering på individuella behov och på den egna maghälsan. – Skräddarsydd mat kommer. Du och jag behöver äta olika för att må som bäst. Det sker också stor utveckling kring hur man får goda bakterier att trivas i magen med hjälp av probiotika och prebiotika i maten. n Tillväxt 7