Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Trädskällarjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare FORSKNING FÖR JÄG
ARE FAKTA Fyra trikinarter (Trichinella) har påvisats i landet: • T. spiralis • T. pseudospiralis • T. britovi • T. nativa Det speciella med Trikiner hos vildsvin – från passning till provsvar U 40 nder 2021 testades nästan 131000 vildsvin för trikiner i Sverige. Vildsvinsköttet som senare ska hamna på någons tallrik testas på något av landets ackrediterade laboratorier. Risken att bli smittad är låg, men skulle man bli drabbad av trikinos eller trikinellos, som sjukdomen heter, så kan det gå riktigt illa. Trikiner, med namnet Trichinella på latin, är små rundmaskar som kan infektera i princip alla däggdjur. Vanligast är trikiner hos köttätare som lodjur, varg och järv, men de har också hittats hos räv, björn, mårdhund och enstaka rovfåglar. Eftersom björn är ett vilt vars kött ibland säljs, måste björnkött precis som vildsvinskött testas. När ett djur eller en människa äter kött med levande trikinlarver löser magsafterna upp köttet och larverna släpps fria. I mag-/tarmkanalen utvecklas sedan larverna till vuxna maskar som reproducerar sig. Nya larver kan därefter ta sig från tarmen ut i kroppen. De använder blod- och lymfkärlen för att sprida sig till väl syresatta muskler, det vill säga muskler som arbetar ofta. Det kan vara mellangärdesmuskeln, ögonmuskler, käkmuskler, axlarnas muskler och ibland även hjärtmuskeln. Hur allvarliga symtomen blir beror bland annat på hur många larver personen eller djuret fått i sig och vilken art av trikiner det rör sig om. Den minsta mängd larver som kan ge kliniska symtom hos människa har uppskattats till 50–75 stycken. En person som ätit trikinsmittat kött får under de första dagarna diarré, buksmärtor och kräkningar när maskarna utvecklas och förökar sig i tarmen. Vandrar ut i kroppen I nästa skede börjar larver vandra ut i kroppen och då uppstår feber, muskelvärk, svullnad runt ögonen och ytliga blödningar, till exempel i ögonvitorna eller under naglarna. I allvarliga fall kan även hjärta och hjärna påverkas. Så småningom avtar de akuta symtomen, men trikiner kan finnas kvar i musklerna i flera år. Behandling med avmaskningsmedel under de första dagarna efter infektion kan reducera mängden larver, men eftersom symtomen till en början kommer från mag-/tarmkanalen tänker man ofta inte på att orsaken skulle kunna vara trikiner. I ett tidigt skede är det dessutom svårt att ställa diagnosen. Efter cirka två veckor kan antikroppar påvisas i blodprov. Det senaste misstänkta fallet i Sverige var 2013 då en person i Värmland insjuknade med symtom som tydde på trikinos. Personen hade hanterat T. pseudospiralis är att den inte kapslar in sig i muskeln utan ligger fritt i muskeltråden. T. nativa är frystålig vilket gör att larverna kan överleva djupfrysning i flera år. Hos vildsvin är T. britovi och T. pseudospiralis de vanligaste arterna medan T. nativa är den enda som hittills hittats hos björn. Det är en självklarhet att vildsvinskött trikintestas, trots att parasiten sällan hittas. Men vad är en trikin och hur vanlig är den egentligen? vildsvinskött, men tyvärr fanns inget kött kvar för provtagning. År 2007 tog en spansk student med sig korv gjord på spanskt vildsvinskött och bjöd ett tiotal studiekamrater i Sverige att smaka. Korven innehöll 1,5–12 trikinlarver per gram, vilket resulterade i att några insjuknade i trikinos. Köttet som användes till korven hade inte undersökts med en godkänd metod. I östeuropeiska länder som Ungern, Bulgarien och Rumänien är förekomsten av trikinfall hos människa fortfarande jämförelsevis hög. Värme och kyla Alla trikinlarver dör vid upphettning till över plus 68 grader, men alla dör inte vid frysning. För att hitta trikiner använder laboratorierna en analysmetod där man efterliknar den nedbrytningsprocess som äger rum i magsäcken hos enkelmagade djur, till exempel människa. Minst fem gram färsk muskulatur (fri från hinnor, fett med mera) ska undersökas från ett vildsvin. För att ha störst chans att hitta eventuella trikiner säger EU- författningen (EU2015/1375) att man ska undersöka muskulatur från mellangärde, framlägg eller tungans infästning. Om köttet varit djupfryst eller om det tas från en annan del än de nämnda, analyseras dubbel mängd: tio Nr 10 2022 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Skarvjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av termiska sikten
Svensk Jakt Harens år
Svensk Jakt Jaktkniven
Svensk Jakt Krontroféer
Svensk Jakt Simulerad andjakt
Svensk Jakt Appar för jägarexamen
Svensk Jakt 9 myter om vildsvin
Svensk Jakt Bygg en sugghydda
Svensk Jakt Digital jaktradio
Svensk Jakt Essä
Svensk Jakt Så tar du hand om älgen
Svensk Jakt Skogshönsens badplatser
Svensk Jakt Egen harskyttebana
Svensk Jakt Bygg konstgryt till räven
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hagelförladdningar i kyla
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Läckert viltskav
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer