Loading...
Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Trädskällarjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Skarvjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av termiska sikten
Svensk Jakt Harens år
Svensk Jakt Jaktkniven JAKTKNIV Kniven – jägarens
käraste verktyg – del 4 Kniven är efter vapnet jägarens viktigaste redskap. I en artikelserie berättar journalisten Sture Markström om jaktknivens historia och egenskaper. I Svensk Jakt 9, 10 och 11/2021 presenterades del 1 ”En svensk knivhistoria”, del 2 ”Skärpa för jakt med rätt stål” och del 3 ”Rätt design för jakt”. Det är viktigt att rengöra kniven efter användning för att undvika smitta och rost. Håll din kniv i form TEXT & FOTO STURE MARKSTRÖM Kniven är till ovärderlig hjälp när vilt ska tas tillvara. Den fyller också sin uppgift vid brasan då ved ska späntas och korvpinnen täljas. Vårdar du detta viktiga redskap rätt kan jaktkniven hålla ett helt jägarliv. M 60 ånga jägare är slarviga när det gäller att ta hand om sina knivar. Efter att de tagit ur viltet sätter de tillbaka den blöt och blodig i knivslidan. Om knivbladet är av kolstål lär den vara rejält rostig när den tas fram vid nästa jakt. Även knivar av rosttrögt material påverkas av en sådan behandling. Förutom att kniven börjar rosta och förlora sin skärpa riskerar den att förorenas med farlig smitta. Rengörs den inte innan det är dags att ta hand om nästa vilt förstörs köttet. Om du dessutom använder kniven vid matlagning under jaktdagen finns risk för matförgiftning. Använd två olika knivar Smittan kan förstås gå åt motsatt håll. Om du skär upp en korvbit till mackan och glömmer bort att tvätta av kniven innan ett vilt tas ur, riskerar viltköttet att förstöras. Därför är det bäst att använda två olika knivar, en för viltet och en för jaktdagens lunchrast. Men rengöring av alla knivar är alltid viktig ur både rost- och hygiensynpunkt. Särskilt gäller det knivar med läderslida som riskerar att kontamineras med smitta för all framtid om en blodig kniv sätts ner i den, eftersom den inte går att tvätta med vatten. Fällknivar är också ofta besvärliga att få rena eftersom blod och smuts lätt hamnar i det trånga utrymmet i skaftet där knivbladet fälls in. Av den orsaken är det bra om fällkniven går att plocka isär och skrubba ren på ett enkelt sätt. Tappar skärpan Hur väl du än sköter om din kniv tappar den ändå förr eller senare skärpan. Då är det dags att plocka fram brynet. Rådet är att inte vänta Nr 10 2022 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Krontroféer
Svensk Jakt Simulerad andjakt
Svensk Jakt Appar för jägarexamen
Svensk Jakt 9 myter om vildsvin
Svensk Jakt Bygg en sugghydda
Svensk Jakt Digital jaktradio
Svensk Jakt Essä
Svensk Jakt Så tar du hand om älgen
Svensk Jakt Skogshönsens badplatser
Svensk Jakt Egen harskyttebana
Svensk Jakt Bygg konstgryt till räven
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hagelförladdningar i kyla
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Läckert viltskav
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer