Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Trädskällarjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Skarvjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av termiska sikten
Svensk Jakt Harens år
Svensk Jakt Jaktkniven
Svensk Jakt Krontroféer
Svensk Jakt Simulerad andjakt
Svensk Jakt Appar för jägarexamen
Svensk Jakt 9 myter om vildsvin
Svensk Jakt Bygg en sugghydda
Svensk Jakt Digital jaktradio
Svensk Jakt Essä
Svensk Jakt Så tar du hand om älgen
TEXT & FOTO JONAS MALMSTEN Legitimerad veterinär,
jmalmsten@gmail.com » Så tar du hand om älgen – 9 steg från skott till tallrik Veterinären och älgforskaren Jonas Malmsten ger här konkreta råd om hur älgen och älgköttet ska hanteras för bästa smak på tallriken. Ä lgen är av hävd vårt viktigaste vilt och jakten lockar de flesta jägare minst en gång per år. Älgkött är samtidigt bland det finaste man kan få på tallriken. Det må vara vardagsmat för många jägarfamiljer, men står för många ändå högst på listan vad gäller smak och konsistens. En viktig sak att tänka på är att både omständigheterna före skottet och inte minst hanteringen efter skottet har stor påverkan på köttets kvalitet. Älgens storlek gör att hanteringen är svår redan från början. Men med rätt kunskap, utrustning och samarbete kan man lösa de flesta knutar för att få riktigt bra älgkött på tallriken. Älgens livsmiljö, foderintag, ålder, kön och stressnivå påverkar köttet mer än vad många tror. En stressig miljö med foder av låg kvalitet skapar sämre kött. Djur som jagats 2. Utforsling Utforsling av älgen bör ske utan att smutsa ner kroppen för mycket. Viltpulka eller flak är idealiskt. Om man trots allt måste släpa älgen ur skogen bör den inte vara urtagen. 3. Flåning Den fällda älgen bör tas ur så fort som möjligt, eftersom jäsning i våm och tarmar alstrar värme – vilket gör att köttet inte kyls tillräckligt snabbt. 1. Urtagning Urtagningen bör göras så fort som möjligt. Jäsning i våm och tarmar alstrar värme som gör att köttet inte kyls tillräckligt fort. Om man inte kan forsla ut kroppen ur skogen utan att smutsa ner den bör man vänta med urtagningen, men inte för länge. Väder, vind och djurets temperatur påverkar hur länge älgen kan ligga ourtagen. Dock bör man inte överskrida en eller ett par timmar. Den urtagna kroppen bör inte ligga med en öppnad buk ner mot marken – det ger en ”ugnseffekt” som kan leda till att köttet surnar. Sota noga – vid hängning fungerar den frilagda bäckenhålan som en skorsten så att fukt och värme kan avdunsta. Lämna kvar njurarna i kroppen för att skydda filéerna. SVENSK JAKT Nr 10 2022 Flå älgkroppen med rena knivar och med handskar på, vilka bör bytas ofta. Köttet ska skyddas från våra hud bakterier och smuts. En flådd kropp svalnar av fortare än en oflådd. En oflådd kropp skyddar köttet, men där har vatten svårare att avdunsta. länge får förhöjd kroppstemperatur och lägre pH-värde (surare), vilket ger ett sämre kött. Äldre djur i bra hull har ett mognare kött och mer fett. Kött från tjurar kan ha en annorlunda smak än kött från kor, framför allt under tidig höst. När hanteringen efter skottet tar vid kan man göra verklig skillnad. Beroende på faktorerna i miljön och individen kan man inte jämföra kött mellan två olika djur för att undersöka vilken hantering som skapar bäst kött. Jämförelsen kan däremot göras på två halvor av samma djur som hanterats olika. Följande steg är viktiga att ta hänsyn till för att optimera kvaliteten på det älgkött som hamnar på tallriken. ‹‹‹ Utforsling av urtagen älg ska ske utan att smutsa ner bukhålan. En viltpulka är ett ypperligt redskap. Om slagsidorna på buken inte öppnas ordentligt kan köttet inte svalna eller vatten avdunsta. Det kan leda till att köttet surnar och blir förstört. Öppna buken för god ventilation och lämna gärna kvar njurarna för att skydda filéerna mot smuts och uttorkning. 95 FOTO: LARS-HENRIK ANDERSSON
Svensk Jakt Skogshönsens badplatser
Svensk Jakt Egen harskyttebana
Svensk Jakt Bygg konstgryt till räven
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hagelförladdningar i kyla
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Läckert viltskav
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer