Nöjesnytt Helsingborg 1
SUCCÉSAGAN SHOTLUCKAN ”Nu kör vi tio barer på tio
år” sa kusinerna Strömberg när de öppnade sin andra bar i kedjan Shotluckan 2013. I år blir drömmen verklighet. TEXT: AMANDA RÖNNELL V i blir förblindade av rök och viftar yrvaket omkring oss. Musiken ändras. Den trevliga bartendern är som förvandlad. Plötsligt står hon i labbrock och gasmask och fifflar med ett vitt pulver som hon häller i bägare fyllda med en grön vätska. Det börjar bubbla och fräsa. Vi har beställt shoten Breaking Bad. – Det är inget olagligt nu va, skrockar min dryckeskamrat. Bartendern signalerar “lite grann” med händerna. BARKEDJAN SOM FÅR alla festsugna studenters promille att skjuta i höjden har tagit Sverige med storm. Konceptet är enkelt: hos Shotluckan läggs lika mycket arbete och omtanke på att ta fram kreativa shots som det vanligtvis läggs på cocktails. På dessa barer kan du beställa shots med namn som Kanelbulle, Super Mario, Djungelvrål och Alfred Nobel. Oavsett vilken shot du beställer kan du räkna med att det även ingår någon form av interaktion, show eller klurig historia. Utöver lustiga shots finns öl, smårätter och poke bowls på menyn. MEN LÅT OSS gå tillbaka till början. 2010 öppnade kusinerna Kim och Johan Strömberg den första Shotluckan i Halmstad och sedan dess har de haft fullt upp som ägare till ett växande antal eldiga barer. Sagan började 2009 när kusinerna jobbade i baren på Per Gessles tjusiga Hotel Tylösand. – Vi skämtade jättemycket, både med varandra och gästerna. Vi kastade isbitar till varandra som den andra fångade i shakern. Till exempel hade vi en rutin att Johan kastade en jordgubbe från andra sidan baren som jag fångade i munnen. Det var larviga saker som vi höll på med, men som var superuppskattade av gästerna, berättar Kim. EFTER ETT TAG kände Johan och Kim att det var dags att hitta en ny arena att fortsätta galenskaperna på. – Då föddes idén att starta något eget, och bygga på just det här spexiga och showiga. Tanken var redan från början att när man kommer in på vår bar ska känslan vara att vi har en fest och gästerna är inbjudna, säger Kim och fortsätter: – Vi ville ha något som var unikt. Det fanns väldigt många vinbarer och cocktailbarer – det var precis i den eran som det exploderade – alla skulle plötsligt öppna cocktailbar. Men shots? Det är egentligen konstigt att det inte finns fler shotsbarer i Sverige. Vi är ett av de länderna som konsumerar mest starksprit i små glas. Snapskulturen är otroligt rotad. Alla högtider har snaps, det finns hundratals snapsvisor och hela studentlivet är fullt med snaps. Varför tror ni att ingen hade kommit på det här konceptet före er i Sverige? Johan: Det är dels en fråga om att våga ta steget, och sedan är svensk alkohollag väldigt restriktiv. Det är svårt att genomföra något som det här och samtidigt göra det bra och rätt enligt lagen. Kim: Det fanns en bar i Stockholm som hade fokus på shots, men de kombinerade det med att ha vitlök i allt. Det känns som en väldigt märklig blandning. Jag tror också mycket som Johan att det beror på svensk alkohollag, vi har haft en del problem med det genom åren. HAN BERÄTTAR ATT det första steget med att komma på att det var just en shotbar de skulle satsa på var ganska svårt. – Vi klurade på det länge innan vi bestämde oss för att våga chansa. När vi väl hade spikat konceptet så bara rann det på. Redan från början satte vi en ny meny varje kväll med sex nya shots. Mycket av det vi kom på var jättedåligt, men ganska roligt. Den sämsta shot som vi någonsin har gjort var Brienvention. Utförandet på den var att gästen själv fick komma på vad som skulle vara i glaset. Det enda kravet var att det skulle innehålla brieost. Superäckligt, men det blev en snackis på stan. FOTO: AMANDA RÖNNELL 50 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 26 | nojesnytthelsingborg.se 2021 ÖPPNADES EN Shotlucka på Södermalm i Stockholm. I år öppnades en i Sundsvall. Trots pandemi och lågkonjunktur verkar det tuffa på rätt bra. Jag undrar vad hemligheten bakom framgångsreceptet är. – Pandemin slog extremt hårt mot oss. Under de värsta stunderna tappade vi