Nöjesnytt Helsingborg 1
”VARJE STAD MED MER ÄN 80 000 MÄNNISKOR BEHÖVER E
N SHOTBAR. FÖRTJÄNAR EN SHOTBAR” mer än nittio procent av vår omsättning, och det i en bransch som har ganska dåliga marginaler. Vi klarade oss i mångt och mycket genom de stöd som fanns. Både omställningsstödet och skatteuppskovet. Efter pandemin hade vi helt tomt i kassan och en skuld på runt sju miljoner kronor till Skatteverket. Det är mer än vad en av våra barer omsätter på ett år. Men vi hade en extremt bra pandemihantering. Vi hade precis anställt en vd för vårt centrala driftsbolag som vi avsatte i princip till att enbart hantera corona, maximera stöden och minimera kostnaderna. Han gjorde ett fantastiskt jobb där – hade det inte varit för honom hade vi haft en skuld på 14 miljoner i stället för sju. Vi arbetade också mycket med att bibehålla öppettiderna och att göra det så roligt som möjligt för våra gäster trots avstånd, även vid de värsta tillfällena när man bara fick vara fyra vid ett bord, berättar Kim. I NORMALLÄGET ÄR regeln att alla shots beställs och dricks i baren – vilket var förbjudet under nästan hela pandemin. K: Vi tog fram ett helt nytt koncept där vi i stället serverade shotsen och gjorde showerna med eld och allting vid borden. Vi jobbade också extremt hårt med marknadsföring i sociala medier. Bland annat utropade vi oss till ett eget land med en egen tidszon. DE GAV ÄVEN foliehattar till de som inte var vaccinerade. K: Min favorit, som inte fick så stort genomslag, var att vi spelade in en film med badringar för att vi sa att man skulle hålla en badrings avstånd. Sedan fick gästerna ha på sig badringar inne i baren. RESULTATET BLEV ATT Shotluckan tog sig igenom pandemin förhållandevis bra. J: Vi behövde inte gå i rekonstruktion med något bolag och hade inga konkurser. Vi arbetade också mycket proaktivt med vår personal – behöll så många som möjligt och permitterade i stället för att säga upp. Vi satsade mycket på kompetensutbildning och hängde med personalen en gång i veckan, vilket ledde till att i princip all vår personal stannade kvar och var redo att börja jobba direkt när det återgick till det normala. K: Året efter corona hade vi toppat alla våra tidigare försäljningsrekord och kunde dessutom göra en stor comeback på intäktssidan. Det vi lärde oss från pandemin var hur vi kunde begränsa våra fasta kostnader. Lite drygt ett och ett halvt år efter att pandemin slutade kunde 52 28 | nojesnytthelsingborg.se NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 vi återbetala alla skatteuppskov som vi hade tagit. Så det kändes jävligt gött att kunna betala tillbaka de här lånen i förtid. NU RÄKNAR KUSINERNA med att kunna öppna tre till fyra nya enheter per år. – Nu tar vi över Sverige helt enkelt. Hur många kommer det att bli om man tänker långt fram? J: Vi har räknat på att varje stad med mer än 80 000 människor behöver en shotbar. Förtjänar en shotbar. Men vi vill även till utlandet, med start i Köpenhamn och Oslo. K: När vi fick vår andra lokal 2013 sa vi: ”Nu kör vi tio städer på tio år”. Ganska länge kändes det helt orimligt; vi öppnade en ny bar vartannat år. Men med den takten vi håller nu, när vi har öppnat tre enheter på kort tid i Göteborg, Helsingborg och Stockholm – och med planer för 2023 – så kommer den här orealistiska visionen att bli verklighet. Förmodligen under mitten av 2023. PERSONALEN PÅ SHOTLUCKAN fascinerar mig. De ska inte bara blanda goda shots med invecklade smakbyggen och kemiska reaktioner – de ska också leverera en show. Teaterapor har här chansen att rollspela alltifrån käck kemilärare till metamfetamintillverkare. Kanske man ska ta och söka ändå? Tankarna börjar vandra medan jag betraktar den eldsprutande bartendern, i en stund av total förträngning av det faktum att jag har noll skådespelartalang. Jag frågar kusinerna om vad de letar efter hos en bartender under en anställningsintervju. – Folk som är sköna! Människor som kan bjuda på sig själva och bjuda in till en fest. Det är framförallt personlighet som vi eftersöker. Att kunna hälla upp dryck i ett glas kan egentligen vem som helst lära sig. Det är ofta bra att kunna anställa bartenders eller människor som har erfarenhet av yrket. Men det är viktigare att hitta härliga människor, svarar Johan. Är det ni som är hjärnorna bakom alla shots och spektakel? K: Under de första tre-fyra åren var det jag och Johan som kom på nästan alla nya shots. Sedan så började vi bjuda in personalen till att ta del i det här, och hade tävlingar för att komma på de bästa shotsen och så där. Vissa av våra bästa shots är det faktiskt gäster som har kommit på. Men nu har vi en experimentverkstad kan man säga, som vi kallar för ”shotfabriken”. Då kan vem som helst i personalen komma på vilken shot som helst, så länge det är lagligt. Bara det inte är helt opassande eller för komplicerat med råvaror eller utförande. Den här shoten kommer sedan upp på en temporär meny på den lokala baren. Där kommunicerar vi till gästerna att vi inte tar ansvar för kvalitén, och därför är de lite billigare än vad de annars skulle vara. Sedan börjar arbetet. Vi har regelbundna träffar och bygger vidare på shotsen och tänker kring hur man kan förbättra dem. De shotsen som är något att ha, vilket i bästa fall är fem-tio procent, kommer sedan upp på våra fasta menyer. Med start från 2023 har vi för första gången anställt en person som har lite ansvar för att moderera det här och se till att allt följs upp. Det är flera nya shots i veckan, så vi har svårt att räcka till. Men vi vill fortfarande vara med, det är ju det roligaste med jobbet. När man har ett företag som expanderar och som omsätter över femtio miljoner per år så blir det mycket tråkigt, administrativt jobb. Så vi avsätter tid för att även kunna stå i baren och blanda shots och dricka sprit. Vilka shots har varit best of all time? K: Äppelpaj – vår storsäljare genom alla tider. Det var den första likören som vi gjorde själva. Hela storytellingen bakom shoten är att det är ”farmors recept”. Jag tänker alltid på min mormor, även om det egentligen var en annan bartender som kom på historien om sin farmor. Men jag relaterar alltid till min mormor som jag var väldigt nära. Den är också förbaskat KIM STRÖMBERG PÅ SHOTLUCKAN. god och serveras med eld – det är helt enkelt den perfekta shoten. Breaking Bad är en av våra mer spektakulära shots, som serveras med labbrock och gasmask. Det är ett kemiexperiment och kommer rök. En jävligt cool shot som man inte glömmer. En shot som kom lite senare var Devil’s Touch. Det är också ett sjukt coolt utförande: bartendern frågar gästerna om de tror på djävulen. Sedan kommer en annan bartender och tänder eld på sin hand och sedan på bardisken. Då exploderar hela bardisken i eld. J: Min nummer ett är Breaking Bad, för den har allt. Den är god, häftig och spexig. Scout är en annan klassiker som har varit med från början. Man får grilla marshmallows på bardisken. Vad kan man hata med det? Den sista är Vakuum – den är bra. Jag vill inte avslöja vad som är i den. Man måste uppleva det själv. HÄR FINNS SHOTLUCKAN Lund Malmö Halmstad Uppsala Linköping Helsingborg Stockholm Göteborg Sundsvall