NG Sthlm 1
I SAMARBETE MED NESPRESSO SOMMARENS ISKALLA KAFFE
DRINKAR Få saker kan pigga upp så mycket i sommarvärmen som en iskall kaffedrink. Vi har pratat med Nespressos kaffeambassadör Mikael Andersson som här levererar sina bästa tips. VÄRMEBÖLJAN HAR HÅLLIT Sverige i ett brottargrepp under snart en månads tid, och inget tyder på att den skulle avta. Lyckligtvis finns det sätt att svalka sig på i värmen, och varför inte satsa på en iskall kaffedrink? Nöjesguiden ringde upp Nespressos kaffeambassadör Mikael Andersson. Kan man prata om en fortsatt trend kring iskaffe? – Den upplever jag till och med som en i allra högsta grad växande trend, och något vi svenskar börjar ta till oss mer och mer. Publiken har varit lite tveksam, men vi är nog redo för det nu. Och framför allt börjar folk förstå användningsområdet för det. Vilka är det? – Sommartid ersätter iskaffe i princip allt kaffe för mig. Måste jag dricka en varm kaffe så gör jag givetvis det, men jag föredrar absolut iskaffe. Man behöver det här svalkande. Det andra användningsområdet är de festligare tillfällena som middagar och kalas, där kaffedrinkar verkligen kommer till sin rätt. Det första som kommer upp i huvudet när man säger kaffedrink är för mig en espresso martini, hur ställer du som kaffeexpert dig till att blanda den typen av drinkar? – Självklart kan man göra det ibland, och det finns många klassiska recept för den som vill prova. Men den typen av kaffedrink har ju sin begränsning när det kommer till var, när och hur den kan avnjutas.. Vi vill hitta något som vi kan njuta av under dygnets alla timmar. Exempelvis en (N)espresso Tonic. Snabb och enkel att tillreda med fantastisk fräschör. Allt du behöver är några isbitar, tonic water och förslagsvis, en kapsel Nespresso Roma. Vad ska man tänka på när man blandar kaffe i en iskall drink? – Precis som vanligt bör man utgå från vilken typ av kaffe man använder. Mörka rostningar tenderar att få en väldigt tydlig beska när vi gör iskaffe på dem. Vill man ha en mer lemonadig upplevelse av sin iskaffe föreslår jag att man väljer en mer fruktig, blommig kaffe istället. Annars är det bara fantasin som sätter gränser. Själv gillar jag att använda olika typer av glass, vispad grädde, chokladsås och sen riva lite vit choklad på toppen, vid mer festliga tillfällen. Serveras denna dessutom i ett champagneglas så är succén bland gästerna ett faktum. Viktigast att komma ihåg är att du vill använda färska och bra ingredienser. Din drink kommer aldrig bli bättre än ingredienserna du använder. Du har tidigare pratat mycket om vattnets stora betydelse för kaffet. Hur ser det ut med kolsyrat vatten i kombination med kaffe, på eller av? – Kolsyrat vatten tar väldigt mycket plats i munnen och det ska man absolut tänka på när man matchar med kaffe. Det man i regel kan säga gällande exempelvis tonic kan vara att gärna välja en lite finare tonic som inte är så besk. Gällande just kolsyra så brukar man ju ofta vilja blanda runt lite i drinken för att få ut lite bubblor, men det är inga problem alls att blanda kaffe och kolsyra. Vad är ditt favoritrecept just nu? – Mazagran! Den är tillredd på en lungo, tre stora isbitar, 20 milliliter nypressad citronjuice och lika mycket sockerlag. Pynta den med ett litet citronskal så är det bara att åka. Den funkar både som en pick me up, särskilt om du använder en Nespresso Envivo Lungo, men är också mycket frisk i värmen. En Iced Irish är aldrig fel heller. TVÅ RECEPT PÅ SVALKANDE ISKAFFEDRINKAR CAFFÈ SHAKERATO AV NESPRESSO 1. Addera ca 3 gram socker i ett glas med lock eller i en shaker 2. Tillsätt 40 ml Nespresso ISPIRAZIONE SHAKERATO kaffe 3. Addera 3 stycken iskuber 4. Skaka! CAFFÈ ALLA SALENTINA AV NESPRESSO 1. Addera 2 stycken iskuber i ett glas 2. Tillsätt 30 ml mjölk eller mandelmjölk 3. Häll över 5 ml rörsockersirap 4. Slutligen, addera 25 ml Nespresso ISPIRAZIONE SALENTINA kaffe