NG Sthlm 1
”DET HAR ALDRIG VARIT ROLIGARE ATT ARBETA INOM BR
YGGERIBRANSCHEN” inom livsmedel på ön får ett ökat självförtroende att investera i sina verksamheter och vi på totalen får ett starkare erbjudande av mat och dryck som producerats på ön. Du klev in för att leda Gotlands Bryggeri vid årsskiftet, vad ser du som ditt största mål i din nya position? – Jag är ju ingen bryggare eller bryggmästare, men det har vi tre stycken mycket kompetenta av inom Gotlands bryggeri med Johan, Johannes och Joachim. Min roll kommer vara att samordna kunskapen som finns innanför väggarna på S:t Hansgatan och arbeta för att göra produkterna tillgängliga för ölintresserade runt om i landet. Du kommer från en bakgrund på Mackmyra där ni profilerade svensk whisky mot köpare som annars bara tittade mot Skottland, och sedan på Mariestads, som jag tror seglade upp som ett av Sveriges absolut mest sålda ölmärken. Vilka erfarenheter har du med dig från respektive jobb till fördel för Gotlands Bryggeri idag? – Från Mackmyra tar jag med mig vikten av det lokala perspektivet, att arbeta tillsammans med partners och regionen och tillsammans skapa en stark helhet under en gotländsk flagga. Från Mariestads tar jag med mig kundperspektivet och att vi som företag skall förtjäna relationen till våra kunder för att bli det bryggeri som väcker intresse hos dem som söker efter smakrik öl. Det ligger ett förslag framme från riksdagen om gårdsförsäljning, och ifall det om några år blir till verklighet vad tror du det skulle betyda för svenska bryggerier? – Oklart idag, vi får invänta utredningen och se vad den ger. Tror du det finns politisk vilja att föra det igenom till ett positivt beslut? – Jag kan faktiskt inte bedöma det, men det visar på ett stort engagemang för den svenska bryggeri- och besöksnäringen vilket jag tycker är positivt. Du har ett unikt perspektiv, med tanke på din bakgrund på Mackmyra och din nuvarande roll som VD på Gotlands. Efter den starka utveckling som har varit de senaste åren, hur ser framtiden ut för den svenska dryckesindustrin som helhet? – Mycket positivt. Det har aldrig varit roligare att arbeta inom bryggeribranschen. I dagsläget talar vi aldrig om besparingar, vi pratar smakutveckling och förstärkning, om att köpa utrustning för att få ölen att smaka mer, och om att kvaliteten i smakerna ska hålla längre. Det finns en innovationsvilja och entreprenörslusta, inte minst därför att konsumenten är nyfiken och beredd att betala för sig. Och när vi nu kommit så långt, vad är de största utmaningarna som svensk dryckesproducent och var ligger våra styrkor och fördelar? – Vår största styrka är vår kreativitet, investeringsvilja och vår passion för öl, utmaningar finns självklart, exempelvis långsiktigt kvalitetsarbete och tillgång till hållbara, ekologiska, råvaror över tid. ÖPPET HUS HOS GOTLANDS BRYGGERI Under Almedalsveckan slår Gotlands upp portarna till bryggeriet på S:t Hansgatan 47. Lär dig mer om bryggarhantverket och om hur de arbetar för att gotländska smaker ska nå hela Sverige. Bryggeriet har öppet mellan 11 och 17 måndag till och med fredag. 52 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2018