NG Malmö 1
Krog FAKTA OM KROGKUNGEN KROGKUNGEN FRÅN KRISTIAN
STAD Han har lyckats att hålla sig på topp i tjugofem år. Nu visar Jens Fältman stolt upp ett uppgraderat Bar-B-Ko. TEXT: MICHAEL JONASSON FOTO: KIMME PERSSON BAR-B-KO ÖPPNADE igen i juli efter att ha hållit stängt sedan årsskiftet för en ganska omfattande renovering. Förväntningarna var stora inför nyöppningen. Jens Fältman grundade krogen redan 1997 och har drivit stället i tjugofem år. Bar-B-Ko är och har alltid varit ett förstahandsval på Kristianstads restaurangscen. Många upplever det som ett säkert kort. Man blir aldrig besviken. Att driva krog är inte enkelt, man måste ta hänsyn till både trender och nyckfulla gäster. Så vad är hemligheten bakom Bar-B-Kos framgångar? – Kött, sås och potatis, säger Jens på en överdriven ”krichansta”-dialekt samtidigt som han skrattar hjärtligt. SÅ AVDRAMATISERAR JENS Fältman sitt klassiska framgångskoncept. Hans resa har varit lång och rätt så rak. Efter några år på hyllade men saligen avsomnade Godsfinkan på Järnvägsstationen, tog Jens över en annan krog som låg i Bar-B-Kos lokaler. Den unge och driftige 25-åringen bytte namn, koncept och inredning och vi kan väl säga att han hittade rätt från första stund. I alla år har han hållit konceptet på tå och drivit en av Kristianstads bästa krogar. Bakom kulisserna har allt inte varit helt spikrakt, men Jens är nu sedan många år ensam ägare. Det trivs han med. Stabilt och bra. JENS HAR FÅTT mycket hjälp av av Per Frankenius som är hans mentor och sitter som ordförande i styrelsen. – Han har lärt mig mycket om hur jag skall driva mitt företag, ovärderliga tips som gör att jag kan fokusera på det viktiga varje dag, det vill säga våra gäster. JENS HAR HELA tiden utvecklats som företagare, och blivit trygg i sin roll. Under tiden har han också byggt upp ett team av som han säger ”oerhört kompententa människor”. Han poängterar att det är ett lagarbete och ingen one man show. TILLSAMMANS JOBBAR PERSONALEN hela tiden för att hitta nya spännande producenter med bra styckdetaljer och att matcha dessa med passande viner. Alltid bara från seriösa producenter. Genom att uteslutande jobba med bra leverantörer, säkrar man kvaliteten på bästa sätt. – Många pratar om bra råvaror. Det är väl en självklarhet på vilket seriöst ställe som helst, men det är ju knappast ett koncept, säger Jens. – Vi har vårt koncept med kött och vin. VID SIDAN OM den ordinarie menyn, jobbar man med en köttlista. Här hittar man några rätter med begränsad tillgång. Hur ser ni på det vegetariska köket? – Det är 2023 och många föredrar vegetariska rätter, det är fullt naturligt för oss. Vi har duktiga kockar som lägger ner sin själ i att hitta bra smaker för alla gäster, det finns alltid spännande vegetariska rätter att välja på. Vi vill att alla skall kunna uppleva en trevlig kväll hos oss. MEN ÅTER TILL framgångskonceptet. Hur går det nu för tiden? Efter pandemin, handelns död i innerstaden, inflation och prishöjningar? - Oavsett allt som har hänt, så bor och lever lika många människor i i trakten. Och man vill gå ut och unna sig lite då och då. Jag tror att våra gäster fortfarande väljer att komma till oss, kanske att det för en del inte blir lika ofta som innan, men ändå. Vi har aldrig varit bättre, säger Jens helt allvarligt. Och det hoppas jag att vi kan säga varje år. JUST NU GÅR det hursomhelst bra för Bar-B-Ko. - Vi har mycket bokningar, det kan vara svårt att få bord vissa kvällar. Och renoveringen då, blev det bra? - Vi är jättenöjda och det känns som att kunderna också är det. Vi har fått en ny kostym och ett ordentligt kök. Jag känner att vi har lyckats förnya oss utan förlora vår själ. 84 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2023 JENS JAGAR INTE, men är en riktig fiskenörd. Han lägger gärna sin lediga tid på resor till varma fiskevatten som exempelvis Bahamas. Flugfiske i tropiska vatten är det som lockar mest. På frågan om det är ”catch and release” svarar Jens: –Absolut, man fångar in den, tar en bild och säger hej då till fisken. DEN SOM MINNS indiepopscenen från det tidiga nittiotalet kommer säkert ihåg det kritikerrosade bandet Leslies. Jens var en del i det framgångsrika Kristianstadsbandet som turnerade friskt, och spelade in plattor på legendariska Tambourine Studios i Malmö och var förband åt Cardigans. Bandet spelade in tre fullängdsskivor som släpptes i Europa, USA och även i Asien. De blev "Big in Japan", men det resulterade mest i extra kvarskatt, skrattar Jens. PÅ DEN ANRIKA adressen där Bar-B-Ko ligger, låg fram till slutet av åttiotalet ett riktigt ölsjapp, Café Rio. Här serverades pilsner och stekt-ägg-mackor till ”arbetarna” med start 06:00 alla arbetsdagar. En riktig kulturupplevelse. Som ung student på Söderport gled man ibland in på Rio morgonen efter en sen kväll och fick sig lite mat i magen för en billig peng. Bland bullriga mustaschprydda män i plasthjälm, tjock cigarettrök och doften av avslagen mellanöl serverades det hemlagat i rejäla portioner till en billig peng. Inne på gården i samma hus drev ingen mindre än Jens morbror tvätteriet Giddes Kem. Ja, världen är liten ibland. Jens har tidiga minnen från det obekymrade sjuttiotalet av då han leker på gården bland gamla cyklar och smått radioaktivt avfall från kemtvätten. Men det gick ju bra. Att det strålar om krogkungen, det har helt andra orsaker.