NG Malmö 1
JACOB HOLMSTRÖM ÖPPNAR FYR Den tidigare stjärnkrö
garen tar tillsammans med frugan Emelie Leijon över restaurang Salt på stranden i Tylösand. DET VAR I slutet av 2022 som vi nåddes av nyheten att Jacob Holmström och Anton Bjuhr bestämt sig för att stänga igen sin dubbelt stjärnbelönade krog Gastrologik. Den 17 december gjorde restaurangen sin sista servering. FOTO: ANDERS ANDERSSON VIDEGÅRD TILL AMA Efter flera succéartade gästspel välkomnar AMA i Helsingborg sichuanexperten Erik Videgård. MEDAN ERIK KOMMER att berätta om sin matresa serveras ett fyrverkeri av rätter som Erik tillsammans med AMA Restaurants kockar tagit fram. - Det ska bli fantastiskt att göra mitt första gästspel i staden jag växte upp i. Förvänta dig härliga smaker och oväntade kombinationer, säger Erik Videgård. ERIK VIDEGÅRD, KÄND från bland annat Nyhetsmorgon, är en av Sveriges främsta krögare och specialiserad på det asiatiska köket. Han har öppnat och drivit legendariska Stockholmskrogar som Videgård, East, Diana, Akvarium, Fjäderholmarnas krog och Halv trappa plus gård. – Erik Videgård är en av Sveriges främsta stjärnkrögare och vi gläds enormt mycket åt att få jobba med honom. Att få ta del av hans kunskaper och erfarenheter ska bli fantastiskt, då han var en av de första att introducera det asiatiska köket i Sverige, säger Jenny Pieplow Benestam, VD/General Manager på Clarion Hotel Sea U. Erik Videgårds gästspel äger rum torsdagen den 26 oktober. MEN DETTA BETYDDE uppenbarligen inte att Jacob Holmström var klar med krogvärlden. Nu står det klart att han tillsammans med sin fru Emelie Leijon har tagit över restaurang Salt i Tylösand. Lagom till påsken 2024 öppnar de båda den nya krogen som har fått namnet Fyr. – Namnet Fyr anspelar på den öppna elden i köket, där mycket av maten kommer att lagas, men även på den vackra fyren på Tylön, ett par hundra meter från restaurangen, berättar Emelie Leijon i en intervju med branschtidningen Restaurangvärlden. KROGNYTT TEXT: PELLE TAMLEHT Fyr kommer att ha öppet året runt, och på menyn står framför allt havets frukter. – Fyr ligger nästan på havet så det känns naturligt med fokus på fisk och skaldjur, det är också det som ligger mig varmast om hjärtat, hälsar Jacob Holmström. DOCKANS HAMNKROG PIEPLOWS RESTAURANGER I KONKURS Tre av sju krogar har satts i konkurs för att rädda de kvarvarande. HISSNANDE VYER FÖR BERLIN Den 25 oktober öppnar Daniel Berlin sin efterlängtade krog. REDAN I VÅRAS kom den glada nyheten att Daniel Berlin hade för ambition att återvända till krogscenen efter tre års frånvaro. Nu är det dags och den 25 oktober öppnar Vyn på Österlen mellan Skillinge och Brantevik. VYN HAR PLATS för 30 gäster både i restaurangen och på det tillhörande hotellet. Utöver själva krogen kommer det också att finnas en enklare matbar. Vyn serverar en avsmakningsmeny om cirka 15 serveringar för 3 500 kronor, och vill du även ha vinpaketet får du lägga till ytterligare 2 500 spänn. Bordsbokningen för Vyn är öppen i detta nu. 86 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2023 DET ÄR PIEPLOWS restauranger Dockans hamnkrog, Pieplows Mat i Fosie och Pieplows brasserie i Hyllie som har satts i konkurs. – Vi har försökt överleva pandemin, inflation, höjda råvarupriser och energikostnader. Men igår tog vi beslutet att med stor sorg sätta tre enheter i konkurs, säger företagets vd Linda Pieplow till tidningen Sydsvenskan. BESLUTET HAR TAGITS för att de andra restaurangerna i koncernen ska kunna leva vidare. – Vi har fyra enheter som går bra och vi vill inte riskera dem för att föda de tre andra restaurangerna som bara tuggar pengar, säger Linda Pieplow. DE FYRA KROGAR som drivs vidare är Årstiderna i Kockska huset , Pieplows food republic vid Centralstationen, Pieplows mat på Axis i Lund samt Dykeriet by Pieplow i Lomma. FIFFI UTMANAR SNABBMATSKEDJORNA Nu har de öppnat på Center Syd i Skåne. FIFFIS KONCEPT GÅR ut på att erbjuda sina matgäster gedigen husmanskost till en prislapp i nivå med snabbmatkedjornas. På menyn står emellertid alltifrån klassisk husman till pasta, pizza och veganrätter. – Vi vet alla hur svårt det kan vara att få ihop livspusslet, inte minst när vi är på resande fot eller på en shoppingtur. Vi vill se till att det finns prisvärd mat av hög kvalitet när du eller familjen behöver det. Hos Fiffis kan en familj få tid för avkoppling och god mat i en annars stressig vardag. Vi kallar det Fun Fast Dining, säger Peter Blaha som är kommersiellt ansvarig för Fiffis Sverige. KEDJAN ÖPPNADE SIN första restaurang i Ulricehamn 2021 och satsar nu vidare genom att öppna fler restauranger i köpcentrum och centrumlägen. Vid sidan av restaurangen i Center Syd kommer ytterligare en restaurang öppnas på Burlöv Center senare under hösten. Satsningen i Skåne väntas innebära ett tiotal nya arbetstillfällen.