Matmagasinet maj 2025 1
Ljuvliga sparris En av våra mest snabbväxande pri
mörer är sparrisen, som nästan magiskt skjuter upp ur jorden med sina ömma, delikata stjälkar från sparriskronorna. Med sin imponerande växthastighet är sparrisen nu redo för skörd och för att dansa på smaklökarna. VISSTE DU ATT Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost ® 4 PORTIONER UNDER 45 MINUTER MEDEL DU BEHÖVER: 1 rulle kyld smördeg (à 250 g) 150 g färskost 2 dl riven Västerbottensost� 2 krm salt 2 krm svartpeppar 1 förp färsk dill (à 20 g) 1 citron 2 knippen grön sparris (à 250 g) 1 msk olivolja 1 msk smör Till servering ca 300–350 g gravad eller rökt lax crème fraiche 1 citron GÖR SÅHÄR: 1. Sätt ugnen på 200 °C. 2. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga degen med en gaffel. Bred på färskosten och strö på osten. Krydda med salt och peppar. 3. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter tills smördegen puffat upp och fått fin färg. 4. Hacka dillen grovt och skär citronen i klyftor. 5. Bryt av den nedre torra delen på sparrisen. Råstek sparrisen i olivoljan och smöret i en stekpanna ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar. 6. Toppa flarnet med sparrisen och dillen. Servera med lax, gärna extra crème fraiche och citronklyftor. Tillaga Toppa ostgratinerade smördegsflarn med råstekt sparris och färsk dill. Passar bra med Anis, apelsin, champinjoner, citron, fet fisk, potatis och mandel. Trivs bäst Vid temperaturer mellan 2–4 °C. Skär av 1–2 cm av stjälkarna och ställ in i kylen i ett vattenglas. Så här kan den ätas Denna mångsidiga grönsak kan njutas på en mängd olika sätt – rå, ugnsbakad, inlagd eller kokt. Sugen på inspiration till kvällens middag? På ica.se finns hela 384 sparrisrecept som väntar på dig. Sparrisskotten växer fort, flera centimeter om dagen för att vara mer exakt.