Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Ripjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Fjälljakten
Svensk Jakt Bockjakt
Svensk Jakt Guldbockarna
Svensk Jakt Jägartips
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Regnställ
Svensk Jakt Vapenlagens historia del 1
Svensk Jakt Jägartips
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Duell - robusta telefoner
Svensk Jakt Jaktbilar
Svensk Jakt Älgjakt
Svensk Jakt Jaktfrälst
Svensk Jakt Viltvård - skydda änderna
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Vapenfrågor
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Fjällnära recept Viltsmak Recept Fredr
ik Karlsson, Åre Nature Studio. Text & foto Lena Runer. Fjällnära viltrecept RECEPTET Åre Nature Studio ligger i Tångböle, vid fjällsjön Gevsjön – inte långt från Duved och Åre. Hit kommer gäster för en oförglömlig matupplevelse. För Svensk Jakt har kocken och jägaren Fredrik Karlsson tagit fram tre recept: Råbiff på älg i märgben, ripa med messmörssås och jordärtskocka samt kåldolme av orre. För Svensk Jakt har Fredrik Karlsson och Pernilla Flinkenfeldt skapat tre recept, två av dem perfekta att spara till höstens ripjakt och skogsfågeljakt. För Svensk Jakt har Fredrik Karlsson och Pernilla Flinkenfeldt skapat tre recept, två av dem perfekta att spara till höstens jakt efter ripa och skogsfågel. F redrik Karlsson är kock, jägare och vapensmed. Han är även skytteinstruktör inom Svenska Jägareförbundet, för Jämtlands län. Fyra månader om året har restaurangen jakt- och fiskestängt för att matförråden ska fyllas på inför säsongen. Jaktmarkerna börjar vid husknuten och fiskebåten ligger nere vid strandkanten. Fredrik bor själv på ovanvåningen till jaktstudion. När restaurangen är öppen ger kocken Fredrik Karlsson och sommelieren Pernilla Flinkenfeldt sina gäster en rustik gourmet kväll, med fokus på skog och fjäll. Restaurangen tar bara emot 13 gäster per kväll, där alla kommer samtidigt. Det börjar vid elden. Gästerna bjuds på varm dryck och en glödkaka, ett tunnbröd med långkokt älg. Av de rostade älgbenen har Fredrik gjort ett vispat märgsmör, som han brer på glödkakan. Efter välkomstdrinken vid elden flyttar gästerna in i jaktstudion, där det väntar 15 små serveringar. Under en kväll kan gästerna bli serverade allt från ripa, hare, kronhjort och älg, till öring, röding eller gädda. Nästan allt som serveras kommer från Fredriks jakter och fisketurer. Pernilla gör också ett alkoholfritt dryckespaket för gäster som önskar det, drycker gjorda på det som finns runt omkring i naturen. – När vi har stängt är Fredrik ute i skogen varje dag, berättar Pernilla. – Det Fredrik inte själv har skjutit kommer från goda vänner i närområdet. Vi plockar också allt som naturen ger: bär, svamp, granskott och mycket mer. Pernilla slår ett slag för nypon i matlagningen: – Plocka nypon, mixa och frys. Sedan har du en perfekt puré att lägga i en rödvinssås. Nr 8 | 2024 SVENSK JAKT 109
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer