Framtidens Solel 1
ODLINGAR hållbar sallad. – Det är otroligt impone
rande. För något år sedan stod jag i en tom gammal träfabrik, nu producerar de ett par ton sallad i månaden i sin högteknologiska odling. Och planerar att expandera ytterligare! Till sommaren ska de upp i runt 60 ton sallad i månaden. Ja, vem vet var det kommer att sluta, säger Niklas Lindblom. LÖSNINGAR FÖR SMARTA ODLARE ABB erbjuder en mängd olika lösningar som syftar till att odlingsföretag ska få ut större och mer snabbväxande skördar, med högre kvalitet, och till en så låg kostnad som möjligt. I våra leveranser kan vi erbjuda ställverk och transformatorer, belysningsstyrning, motorer och robotar för bevattning till energilager för att undvika toppar vid stora laster eller för anslutning till solpaneler på taket, ABB Ability™ molntjänster och mycket mera. – Genom att automatisera och digitalisera växthuset får man översikt över energifl ödet och anläggningens alla delar i ett enda digitalt och uppkopplat system. Man kan snabbt åtgärda brister och se till att allt fl yter på så optimalt och kostnadseff ektivt som möjligt, säger Niklas Lindblom. Även äldre motorer, pumpar och annat kan enkelt förvandlas till smarta trådlöst anslutna enheter för tillståndsövervakning med hjälp av ABB Ability™ Smart Sensor – smarta små sensorer som fästs på produkterna. Tillståndsbaserat underhåll i realtid erbjuds via ABB Ability™ Remote Assistance, en säker molntjänst där ABB:s experter ger snabb support och även kan hjälpa till med att hitta potential för energibesparing. ROBOTISERING I FRAMTIDENS SALLADSINDUSTRI – Den största utmaningen för dagens växthus, och även de högteknologiska vertikala odlingarna, är annars att de är så personalintensiva. Det behövs personal till bevattning, plockning, paketering, plantering, städning, underhåll... Mycket av det här kan eff ektiviseras med automatisering och då med hjälp av robotar, säger Niklas Lindblom. Med robotar som har större räckvidd men inte kräver breda korridorer mellan plantsystemen kan odlingen dessutom göras tätare och högre. Storleken på skördeuttaget blir större per kvadratmeter och produktionen kan pågå dygnet runt, samt snabbare anpassas efter marknadens varierande behov. Den här typen av mer autonoma växtodlingar är lättare att mångfaldiga i takt med att företaget växer och etablerar sig på nya platser. Det går då snabbare att skala upp verksamheten och bygga nytt enligt samma mall. Det viktigaste vi söker när vi expanderar vår verksamhet är leverantörer som direkt förstår vårt behov. Vi är ett bolag som inte bara köper utrustningen som behövs, utan också kunskap och erfarenhet för att dimensionera våra system. Detta här gör att vi ser ABB som en central partner när det gäller elektrifi ering, nu och i framtiden.” Andreas Wilhelmsson, vd Ljusgårda AB Niklas Lindblom ansvarig för livsmedelsegmentet på ABB i Sverige. Foto: ABB KONTAKT Niklas Lindblom Ansvarig för livsmedelsegmentet, ABB Sverige niklas.lindblom@se.abb.com +46706730271 I Ljusgårdas högteknologiska hydroponiska salladsodling i Tibro växer salladen på ställningar i en före detta träfabrik. Foto: Ljusgårda