Buffé 1
MAT FRÅN SKOGEN KOLAPAJ MED VANILJLINGON 10 BITAR
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Vaniljlingon 225 g frysta lingon 1 dl strösocker 1 tsk vaniljpulver Deg 3 dl vetemjöl 2 krm salt 2 tsk strösocker 120 g iskallt smör 1 ½ dl vatten 2 msk äppelcidervinäger Fyllning 1 ½ dl strösocker 120 g smör 1 ½ dl vispgrädde 1 msk majsstärkelse ½ tsk flingsalt 1 tsk vaniljpulver 1 dl honung 3 ägg 2 tsk äppelcidervinäger 3 dl vispgrädde till servering GÖR SÅ HÄR 1. Vaniljlingon: Häll frysta lingon, socker och vaniljpulver i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills pajen är klar. Rör om då och då. 2. Deg: Blanda mjöl, salt och socker i en hög på ett bakbord. Skär smöret i små kuber och blanda in i mjölet. Använd en degskrapa och hacka in smöret i mjölet tills det är små ärtstora bitar av smör kvar. 13 BUFFÉ #09/2025 3. Blanda vatten och vinäger. Tillsätt vätskan, i omgångar, i mjölblandningen, vänd in vätskan med degskrapan. När degen går att forma till en klump behövs inte mer vätska. Platta ut klumpen, plasta och lägg i kyl minst 1 timme. 4. Fyllning: Karamellisera (smält) sockret på svag värme till en gyllenbrun massa. Vispa i smöret till en kolasås och tillsätt grädden. Ta av kastrullen från värmen och låt allt smälta ihop till en rinnig sås. Låt svalna. 5. Blanda i majsstärkelse, salt och vaniljpulver i såsen. Rör ner honung och ett ägg i taget, avsluta med vinäger. 6. Deg: Kavla ut degen till 30 cm diameter. Klä en pajform (24 cm i diameter) med degen och nyp ihop kanterna längs toppen av pajskalet. Ställ in pajskalet i frysen i 30 minuter. 7. Sätt ugnen på 180°C. 8. Sila ned fyllningen i det frysta pajskalet. 9. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 50 minuter tills degen är frasig, fyllningen stelnat och ytan är gyllenbrun. 10. Låt pajen svalna. Strö över flingsalt och servera ljummen med vaniljlingon och lättvispad grädde.
Buffé HÖST I EN FORM Rosmarinbakad kyckling med äp
ple och lök
Buffé MUSTIG PREPP Frossa i rotfrukter och grönkål
i månadens söndagsprepp
Buffé BULLEGRÖT Fira Kanelbullens dag den 4 oktobe
r redan till frukost