Buffé 1
Buffé HÖST I EN FORM Rosmarinbakad kyckling med äp
ple och lök
TIPS Låt smeten vila en stund och fukta händerna
så blir bollarna lättare att hantera. KIKÄRTS- OCH CASHEWBULLAR MED KRYDDIG TOMATSÅS 4 PORTIONER / UNDER 45 MIN INGREDIENSER Kikärts- och cashewbullar 2 förp kokta kikärtor à 380 g 2 vitlöksklyftor 1 dl naturella cashewnötter 1 ägg 2 msk majsstärkelse ½ dl ströbröd 1 msk garam masala 1 tsk salt 200 g panéerost (indisk färskost) 1 msk olja Ris 4 portioner basmatiris 1 tsk gurkmeja 1 dl gula russin Tomatsås 2 msk riven ingefära 2 vitlöksklyftor 1 msk olja ½ tsk sambal oelek 2 krm malen kardemumma 2 krm malen kanel 2 msk tomatpuré 1 förp hela tomater à 390 g 2 dl vatten salt, svartpeppar 1 gurka ½ lime, juice ½ kruka persilja Andra bullar! Med en bra bas, bindare och smaksättare finns det massor av möjligheter att skapa "bullar" som passar din smak. 1. Välj något matigt som grund – färs, baljväxter, tofu, gryn, nötter eller rivna grönsaker. 2. Bind smeten med exempelvis ströbröd, havregryn, ägg eller kikärtsspad. 3. Krydda och variera smaksättning efter säsong. GÖR SÅ HÄR 1. Bullar: Häll av kikärtorna utan att spola av dem. Mixa kikärtor, vitlök, nötter och ägg slätt. Mixa ner majsstärkelse, ströbröd, garam masala och salt. Låt smeten svälla i ca 10 minuter. Smula ner osten i blandningen. 2. Forma till bullar och stek i oljan i ca 8 minuter. 3. Ris: Koka riset tillsammans med gurkmeja. Tillsätt russinen efter halva koktiden. 4. Tomatsås: Skala och riv ingefäran och hacka vitlöken. Fräs i oljan i en kastrull, rör ner kryddor och tomatpuré. Tillsätt tomater och vatten. Krossa tomaterna och låt såsen sjuda i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 5. Skär gurkan i bitar, pressa över limejuice och krydda med salt och peppar. Vänd ner hackad persilja. 6. Servera bullarna med ris, tomatsås och gurka. CHIMICHURRIBULLAR MED VITLÖKSROSTAD BROCCOLI 4 PORTIONER / UNDER 45 MIN INGREDIENSER Chimichurri (örtsås) 3 vitlöksklyftor 20 g bladpersilja ½ kruka oregano ½ tsk salt 1 ½ dl olivolja 1 msk rödvinsvinäger 1 krm chiliflakes Rostad broccoli 500 g sötpotatis 500 g broccoli 2 msk olivolja 2 krm chiliflakes 1 citron 2 vitlöksklyftor Bullar 500 g hushållsfärs (nöt- och ärtfärs) 2 dl panko ½ dl chimichurri (från ovan) 2 msk vatten ½ tsk salt 1 ägg 1 dl rostade hasselnötter 150 g fetaost GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Chimichurri: Finhacka vitlök, persilja och oregano och blanda med övriga ingredienser. 3. Rostad broccoli (och sötpotatis): Tvätta och skär sötpotatisen i klyftor. Blanda med hälften av oljan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta och strö över chiliflakes. Dela citronen och lägg på plåten. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. 4. Riv vitlöken och blanda med resten av oljan. Skär broccolin i bitar och blanda med vitlöksoljan. Krydda med salt och peppar. Rosta broccolin på plåten med sötpotatis i ytterligare ca 15 minuter. 5. Bullar: Blanda färsen med panko, chimichurri, vatten, salt och ägg. Forma färsen till bullar och stek i oljan i ca 10 minuter. 6. Hacka hasselnötterna grovt. Pressa citronjuice över broccolin, strö över hasselnötterna och smula över osten. Servera med bullarna och chimichurrin. 29 BUFFÉ #09/2025
Buffé MUSTIG PREPP Frossa i rotfrukter och grönkål
i månadens söndagsprepp
Buffé BULLEGRÖT Fira Kanelbullens dag den 4 oktobe
r redan till frukost