Sommartidningen 1
g Vecka 21 onsdag 24 maj 2017 Sommar runt om Sjuh
ärad - Sommartidning som ges ut av Annonsmarkna’n, Markbladet, STT och Knallebladet NU ÄR SIVANS OST MED I FINRUMMET När Sveriges bästa caféer korades under våren av White Guide vann Sivans Ost och café i Baljered, Stora Levene, priset som ”Årets värt en resa”. Under året har White Guides anonyma testare besökt 450 caféer för att premiera de som presterat eller presenterat upplevelser utöver det MATGLÄDJE vanliga. Åtta olika klasser premieras där då Sivans café och butik vann priset för Årets värt en resa. Ägaren Sofi a Johansson säger att det betyder oerhört mycket och det bevisar att den tokiga idé hon hade från början faktiskt var en hållbar och bra affärsidé. Foto: Staffan Lundgren 5 : 2 st tjocka skivor tonfi sk 1 dl soja 2 msk honung 2 msk sesamfrön 1 liten sötpotatis (kan bytas ut mot morot) ½ st purjolök 1 påse sockerärtor ¼ rödkålshuvud 3 st lime 2 tsk sesamolja 1 dl hackad koriander 2 msk neutral olja ½ tsk chilifl akes 2 cm riven ingefära Lägg fi sken i ett grillhalster om du har och pensla på lite olja, salta och peppra. Skär purjolök, sockerärtor, rödkål och sötpotatis i strimlor. Använd en mandolin eller osthyvel till kålen och sötpotatisen. Häll soja och honung i en kastrull och låt den koka ned till ½ återstår. Det ska bli lite trögfl ytande. Pressa lime i en skål och blanda med sesamolja, koriander, olja, chilifl akes och riven ingefära. Blanda dressingen med grönsakerna. Grilla eller stek tonfi sken på högvärme och pensla på sojaglazen på båda sidor. Grilla fi sken i cirka 1-2 minuter på varje sida. Tonfi sken ska vara rå i mitten. Önskas genomgrillad tonfi sk så låt den ligga på längre. Lägg salladen på ett stort fat. Skiva upp tonfi sken och fördela lite snyggt på salladen. Toppa med korianderblad och sesamfrön. Trendig mat med fjädrar I snart 50 år har det bedrivits kalkonverksamhet på Adelsåsen utanför Stora Levene i Vara kommun. STORA LEVENE Adelsåsen är ett litet familjeföretag, beläget i Stora Levene cirka åtta kilometer från Vara i Västergötland. På gården Äggen tas om hand i kläcke sedan är det dags för kläck lingar levereras över hela Sverige. kalkoner, som vi slaktar och Adelsåsen. krispig asiatisk sallad är en perfekt sommarmåltid, enligt Frida Eriksson från Horred. Foto: Christer Hansson : 1 st ananas 2 dl rismjöl 3 dl kokosmjölk 2 st ägg 1 krm salt 2 st lime 1 dl kokosfl ingor 1 kruka mynta ½ dl honung Vaniljglass Grilla ananasen i cirka 3-4 minuter på varje sida och pensla på lite honung. Blanda rismjöl med, salt, ägg och kokosmjölk. Tillsätt lite vatten om smeten känns för tjock. Stek pannkakor på hög värme i smör. Servera ananasen på en pannkaka, pressa över lime, lägg på en kula glass och strö till sist över kokos och mynta. Bengt Persson har sedan Idag står företaget inför ett generationsskifte men Bengt kommer helt säkert att betraktas som hela Sveriges framöver. märkelser. Bland annat la livsmedel i Skaraborg Gastronomiska Matverk – Självklart är det oerhört glädjande att få dessa ger Niklas Persson försälj sen. Kalkonkött har enligt Malin Andersson blivit ”trendigt”. – Kalkonkött är som be tionen av kalkonkött ökar stadigt, säger hon. ra Levene jobbar man hela kalkonköttet. – Vi har både varmrök der och kollegor, säger Niklas Persson. Staffan Lundgren staffan@knallebladet.se blivit trendigt” Malin Andersson mästerkocken många småevent som dra tillställningar. Det blir också samarbeten med olika företag. Och jag har fått kontakter överallt. Just nu pluggar hon även digital marknadsföring för att stärka sin kom den som helst, det är tv har. – Men jag har aldrig velat bli kock. Jag vill arbeta med mat och sociala medier. I framtiden tänker jag att jag matföre tag där jag tar Solen skiner och Fri – Jag är så glad över i Sveriges Mästerkock, säger hon. Frida TEXT: Johanna Molin johanna @markbladet.se FOTO: Christer Hansson christer.hansson @markbladet.se Ålder: 28 år. Bor: Varberg. Uppväxt i Horred. Familj: Sambon Rikard. Intressen: Matlagning, mode och träning. Gör helst en varm sommardag: Ligger vid havet, äter god mat och dricker något bubbligt. Bengt Persson tillsammans med sonen Niklas Persson Foto: Privat